SRBI SU 1999. GODINE DOKAZALI DA SU SLOBODARSKI NAROD! Gašić: Nema opravdanja za učinjeni zločin nad našim narodom i zemljom
Foto: MUP Srbije

poruka

SRBI SU 1999. GODINE DOKAZALI DA SU SLOBODARSKI NAROD! Gašić: Nema opravdanja za učinjeni zločin nad našim narodom i zemljom

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić izjavio je povodom 25 godina od NATO bombardovanja SRJ da su Srbi tada dokazali da su slobodarski narod, a da je negovanje kulture sećanja preduslov za opstanak i budućnost.

- Nema opravdanja za učinjeni zločin nad našim narodom i zemljom. Branili smo slobodu i naša deca i buduća pokolonja kako bismo ostavili državu koju će oni nastaviti da grade. Kroz negovanje kulture sećanja i naše tradicije preduslov je za opstanak i budućnost. Bez sećanja na prošlost ne možemo da imamo ni sadašnjost. Naša država sa predsednikom republike posvećena je miru i stabilnosti i države i regiona - istakao je Gašić, a prenosi Kosovo Online.

On je ocenio da je Srbija kroz vekove imala tragičnu sudbinu stradanja, posebno u periodu 20. veka, a da su Srbi 1999. dokazali da su slobodarski narod.

- Da je srpski narod slobodarski dokazao je kao najveću vrednost tokom Nato agresije 1999, u ratu za koji nije bio kriv polažući žrtve koje nizbočega nisu bile krive. Tokom 78 dana krvavog pira, takozvanog ’Milosrdnog anđela’, odnosno antimilosrđa jer su bombama zasipali našu zemlju, stradalo je 2.500 civila i više od 750 pripadnika policije i vojske. Teško su oštećeni kulturno istorijski spomenici, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, crkve, manastiri. Nad našim narodom je demonstrirana sila čije posledice osećamo i danas - kazao je Gašić.

On je ocenio da je bombardovanje SRJ bila opomena za čovečanstvo, a da je obaveza svih da se čuva uspomena na stradale i da se mlade generacije uče „koliko su sloboda i život dragoceni“.

- Naša vojska i policija danas mogu da stanu rame uz rame sa kolegama iz celog sveta, ali pre svega su uz svoj narod. Moramo da budemo jedinstveni i sakupljeni u veri, u prkosnom slobodarskom stavu da ćemo se jedino tako sačuvati od svih izazova, iskušenja i obezbediti najbolje uslove za život svih građana naše Srbije - naglasio je Gašić.

U Beogradu je danas počela dvodnevna međunarodna konferencija “Od agresije do novog pravednog poretka” povodom 25 godina od početka Nato bombardovanja SRJ.

Ovaj skup okupio je više od 100 intelektualaca iz sveta i regiona.

Oni će govoriti u okviru dva panela: “Globalna bezbednost protiv globalne agresije” i “Posledice agresije i pogled u budućnost”.

U okviru konferencije otvorena je tematska izložba fotografija i festival dokumentarnog filma koji se bavi događajima iz 1999. godine.

Planirano je da u nedelju, ispred Platoa Hrama Svetog Save započne međunarodni memorijalni maraton Beograd – Srpsko vojničko groblјe Zejtinlik.

Organizatori programa su Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije, Udruženje “Veterani vojnoobaveštajne službe Srbije” i Fond dijaspora za maticu.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

02:14

Ministar Gašić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja