DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA U NOVIJOJ ISTORIJI SVETA! Selaković: Naš narod je pored svega smogao snage da opstane
Foto: MINRZS

O BOMBARDOVANJU 1999. GODINE

DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA U NOVIJOJ ISTORIJI SVETA! Selaković: Naš narod je pored svega smogao snage da opstane

Politika -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković ocenio je da Nato intervencija 1999. bila zločin prema tadašnjoj SRJ i da je danas, 25 godina kasnije jasno da je jedini cilj bilo oduzimanje KiM Srbiji.

- To je bio događaj bez presedana u novijoj istoriji sveta. Danas, 25 godina nakon početka agresije Nato na SRJ potpuno je jasno da je najmoćniji savez na svetu našu zemlju bombardovao sa ciljem da nam oduzme Kosovo i Metohiju. I tom cilju je apsolutno bilo sve podređeno - kazao je Selaković, prenosi Kosovo Online.

On je rekao da sa vremenska distanca od 25 godina svi događaji “kristalno jasno” pokazuju da je terorizam motivisan separatističkim ciljevima te 1999. godine dobio podršku najmoćnijeg dela sveta.

- To je bilo silovanje međunarodno prava koje je zastalo pred pravom sile, krunisanjem i ispunjavanjem svojih i tuđih zamisli - naglasio je Selaković.

On je dodao da se to moglo videti obimom entičkog čišćenja nealbanskog življa od dolaska međunarodnih mirovnih snaga i Kfor, a zatim i albanskom oružanom pobunom na jugu centralne Srbije 2001. i 2003. godine, kao i Martovski pogrom 2004. godine i jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. godine.

- Bilans čitavog ovog perioda obeležen je stotinama ubijenih, nestalih, stotinama hiljada progranin i raseljenih, desetinama porušenih i spaljnih crkava i manastira, zločinima bez kazne i etnički očišćenim Kosovom i Metohijom kao i nedvosmislenoj težnji sadašnjeg režima u Prištini da preostale Srbe protera sa vekovnih ognjišta - naglasio je Selaković.

On je rekao da sve rađa pitanje da li je agresija koja je započeta 24. marta 1999. zaista prestala 10. juna te godine ili i dalje traje.

- Naš narod je pored svega smogao snage da opstane, da traži svoju budućnost, da se ekonomski uzdiže i jača svoju Srbiju stvarajući perspektivu za nove generacije. Da jača svoju vojsku i utvrđuje svoju ravnopravnost, ali da brižljivo i posvećeno gradi puno sećanja na heroje odbrane otadžbine. One koji su pali boreći se za njenu slobodu, za nevino postradale koji su stradali onda kada Nato nije bio zadovoljan svojim vojnim ‘uspesima’ - istakao je Selaković.

On je istakao da je zadatak svih da se očuva sećanje na poginule, ali i da se nastavi borba za istinu.

- Zadatak svih nas je da čuvamo sećanje na poginule, ali i da čuvamo naše Kosovo i Metohiju, ali i da se borimo za istinu o nama, našoj borbi i Srbiji - zaključio je Selaković.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track