"VELIKA ČAST ZA MENE LIČNO, SVAKAKO VELIKA ČAST ZA SRBIJU": Brnabić nakon predsedavanja 148. Skupštinom Interparlamentarne unije
Foto: Peđa Vučković

ženeva

"VELIKA ČAST ZA MENE LIČNO, SVAKAKO VELIKA ČAST ZA SRBIJU": Brnabić nakon predsedavanja 148. Skupštinom Interparlamentarne unije

Politika -

ŽENEVA - Predsednica Narodne Skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti nakon predsedavanja Generalnom debatom na 148. Skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi.

Na samom početku, Ana Brnabić istakla je da je ovo velika čast za nju, ali i za Srbiju.

- Pogodilo se da u vreme mog predsedavanja, su upravo govorili i potpredsednik Svenarodnog kongresa Narodne Republike Kine, ali i predstavnik Ruske federacije, gospodin Kosačev, tako da je bilo zanimljivo čuti ta dva izuzetno važna govora i da predsedavam, upravo kada je gospodin Kosačev, recimo, pričao o dvadesetpetogodišnjici NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju i šteti koja je načinjena za međunarodno-pravni poredak jednostranim proglašenjem nezavisnosti takozvane republike Kosovo, odnosno ljudi u Prištini. Tako da, zanimljivo je da se to pogodilo istovremeno, ali čuli smo i druge, dobre, zanimljive govore iz Holandije, Švedske, Estonije, Čada, Malija, dakle, mnogo zemalja i, zaista, velika čast za mene, lično, svakako, velika čast za Srbiju - rekla je.

Ana Brnabić
foto: Peđa Vučković

Potom je istakla da je imala i odličan sastanak sa delegacijom Kine.

- Odličan sastanak, Gospodin Sjao, potpredsednik Svenarodnog kongresa, jako dobro upoznat sa čitavom saradnjom između Narodne Republike Kine i Srbije, našim čeličnim partnerstvom. Ustvari je, čini mi se da je ovaj sastanak bio deo priprema za posetu predsednika Narodne Republike Kine, Si Đinpinga, Republici Srbiji, na poziv našeg predsednika, Aleksandra Vučića, tako da i ta poseta nam se približava, što je izuzetno važno, zaista, na svaki način, politički, ekonomski. Velika čast za Republiku Srbiju i hvala predsedniku Vučiću što je uputio taj poziv i što je nekako insistirao, zaista, da se ta poseta održi što pre. Tako da smo imali dobar sastanak, ali taj sastanak je bio, u stvari, deo, na kraju krajeva i pripreme za posetu, a ono što je nama važno je da će parlamentarna grupa prijateljstva sa Svekinesim narodnim kongresom biti još jača u ovom sazivu i da takođe planiramo već zaista jako brzo posetu naše delegacije ponovno u Narodnoj Republici Kini, da nastavimo sve ono što smo krenuli da radimo u prethodnom mandatu, u prethodnom sazivu i da nastavimo dalje i da trasiramo taj put koji je nama mnogo toga dobrog doneo.

- Zato što, ako pogledate sad zaključno i sa 2023. godinom, poslednje tri godine Narodna Republika Kina je najveći pojedinačni strani investitor u Republici Srbiji. Tako da to su one stvari koje su važne za naše građane, za broj radnih mesta, za trgovinsku razmenu, za naš izvoz koji je dostigao rekord, preko milijardu i dve stotine miliona dolara samo u 2023. godini.

- Tako da odlične stvari i sada još konačno sastanak sa predsedavajućim parlamenta Malte, važne stvari koje se tiču i Saveta Evrope ali i naše saradnje sa OEBS-om zato što kao što sam rekla oni prethodno predsedavaju OEBS-om, očekujemo i njihovog ministra spoljnih poslova da poseti Srbiju tokom aprila.

Govorivši o tome kako ocenjuje ovu dvodnevnu postatu u Ženevi, rekla je:

- Dobro, veliko iskustvo za mene. Potpuno drugačije interparlamentarna unija i parlamentarni dijalog i parlamentarna diplomatija u odnosu na vođenje vlade. Tako da je, čini mi se, vatreno krštenje za mene kao predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, ali imam ovde iskusnije kolege koji su mi pomogli. Tako da, opet, to je taj proces učenja i meni je uvek najveća čast što predstavljam svoju zemlju Srbiju, i što možemo da radimo dalje sada kroz parlament na ostvarivanju sve boljih i čvršćih veza sa mnogim zemljama širom sveta.

1 / 8 Foto: Peđa Vučković

Predsednici Narodne Skupštine Srbije Ani Brnabić danas je ukazana čast da na 148. Skupštini Interparlamentarne unije predsedava Generalnom debatom.

Brnabić je predsedavala generalnom debatom na 148. Skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi, čija je tema "Parlamentarna demokratija: izgradnja mostova za mir i razumevanje".

Interparlamentarna unija je najstarija međunarodna parlamentarna organizacija i predstavlja najveći forum parlamentaraca u kojem se vodi dijalog o miru i saradnji među narodima, koji neguje i unapređuje koncept predstavničke demokratije, uspostavlja kontakte i razmatra pitanja od međunarodnog značaja.

Ovogodišnja skupština održava se od 23. do 27. marta u sedištu Interparlamentarne unije u Ženevi.

Bonus video:

00:44

Ana Brnabić i predsednica parlamenta Azerbejdzana u Ženevi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track