AMERIKANAC PROGOVORIO O ZLOČINIMA OVK: Otimali su i ubijali srpske civile, video sam ih
Foto: Profimedia, Drustvene Mreže, Privatna Arhiva

AMERIKANAC PROGOVORIO O ZLOČINIMA OVK: Otimali su i ubijali srpske civile, video sam ih

Politika -

U nastavku svedočenja na suđenju četvorici vođa OVK u Hagu, optuženim za zločine na Kosovu i u Albaniji tokom 1998 i 1999, svedok Šon Berns izjavio je da je u to vreme OVK otimala i ubijala srpske civile.

Za ratne zločine nad Srbima, Albancima proglašenim za "kolaborante" i Romima, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Berns, koji je u Prištini predvodio američku posmatračku misiju, posvedočio je da mu je general Sreten Lukić, šef štaba MUP-a Srbije na KiM, više puta predočavao da OVK otima i ubija srpske civile.

Dok ga je ispitivao sudija Kristof Barte, svedok je potvrdio da je njegova misija istraživala takve slučajeve i pokušavala da kod OVK isposluje oslobađanje otetih.

Prema njegovim rečima, pripadnici OVK su tvrdili da su zarobljeni Srbi bili naoružani ili da su učestvovali u sukobima.

Na pitanje sudije da li je OVK neke od otetih Srba i ubila, Berns je odgovorio potvrdno.

-U određenom broju prilika, ja sam video srpske zarobljenike. Bili su to stočari i seljaci, koje su samo pokupili, naznačio je Berns.

On je potvrdio i da su u rukama OVK nestajali i Albanci označeni kao "kolaboranti" sa srpskim vlastima.

Predstavnici OVK kod kojih se o tome raspitivao, Krasnići, Sokolj Bašota i Ram Buja, negirali su u razgovoru sa Bernsom, u septembru 1998., da se to dešava.

"U meri u kojoj je ta trojka predstavljala OVK, oni su glatko opovrgavali da se to događa", kazao je Berns u sudnici.

Suđenje Tačiju i saoptuženima pred Specijalizovanim većima Kosova biće nastavljeno sutra.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Bonus video:

01:43

DIK MARTI JE RASKRINKAO MAFIJAŠKU HOBOTNICU OVK! Vuković: Zahvaljujući tom čoveku od integriteta albanski teroristi su u HAGU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track