UGRADILI SMO NOVI KAMEN TEMELJAC U ODNOSE SA SAD: Marko Đurić: Postavili smo Srbiju na ekonomsku mapu Amerike
Foto: Privatna Arhiva

SARADNJA

UGRADILI SMO NOVI KAMEN TEMELJAC U ODNOSE SA SAD: Marko Đurić: Postavili smo Srbiju na ekonomsku mapu Amerike

Politika -

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da se dešava "možda ponekad spor ali postepen i postojan" preobražaj slike o Srbiji u američkim očima i da je u prethodne tri godine postavljen temelj srpsko-američkih odnosa sa akcentom na političkoj, privrednoj i kulturnoj infrastrukturi.

Đurić je u intervjuu za list Politika kazao da se proteklih godina ekonomska saradnja dve države izdvojila kao jedno od najsnažnijih uporišta sveukupnih bilateralnih odnosa, što dokazuje rekordna robna razmena od 1,2 milijarde dolara već dve godine zaredom.

- Postavili smo Srbiju na ekonomsku mapu Amerike kao regionalno privredno čvorište i privlačnu investicionu, infrastrukturnu, tehnološku i turističku destinaciju - kazao je ambasador.

Na pitanje da li u Vaštingtonu postoji veće razumevanje za stavove Beograda po pitanju izazova na Kosovu i Metohiji, Đurić navodi da jednostrane i provokativne mere kojima Priština otežava opstanak Srba izazivaju ozbiljnu zabrinutost i sve snažniju i otvoreniju osudu predstavnika američke administracije.

- Jedan od eklatantnih primera je i nedavni Predlog zakona koji je Kongresu SAD podnela kongresmenka Klaudija Teni, kopredsedavajuća Srpskom kokusu, kojim se direktno osuđuje Kurtijev režim i zahteva obustava svake vrste američke pomoći i podrške Prištini dok se ne prestane sa progonom srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji - naveo je on.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

04:42

NAŠA EKONOMIJA SE DOBRO DRŽI, A EVO KOLIKA SE INFLACIJA OČEKUJE U 2024! Stručnjak: Ova godina bila je godina stabilizacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track