NASTAVLJA SE SA ISPUNJAVANJEM PREPORUKA ODIHR-A: RIK utvrdio program edukacije birača
Foto: FoNet/Milica Vučković

NASTAVLJA SE SA ISPUNJAVANJEM PREPORUKA ODIHR-A: RIK utvrdio program edukacije birača

Politika -

Republička izborna komisija je, na 55. sednici održanoj 29. marta 2024. godine, utvrdila Program informisanja i edukacije birača za period od 2024. do 2026. godine.

Primena ovog programa počinje odmah i ima za svrhu da organizovanim akcijama, usmerenim kako ka najširoj javnosti, tako i ka posebnim ciljnim grupama, podigne svest o funkciji i sadržaju izbornog prava kao jednog osnovnih ljudskih prava. Ovim programom građanima će se dodatno približiti vrednost i značaj slobodnog, tajnog i ličnog glasanja na izborima, što je oblast u kojoj je Republička izborna komisija značajno unapredila svoj rad u prethodnom periodu.

Utvrđeni program je pripremljen u saradnji sa Međunarodnom fondacijom za izborne sisteme (IFES) i Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i njime se ispunjava još jedna od prioritetnih preporuka ODIHR-a, koje se odnose na unapređenje izbornog procesa u Republici Srbiji.

Podsećamo, pre nekoliko dana Ministarstvo unutrašnjih poslova naložilo pojačan nadzor prijave prebivališta Policijskoj upravi za grad Beograd i svim područnim policijskim upravama. Ukoliko se elektonskom proverom ispostavi da je na toj adresi već prijavljeno pet ili više lica, nalaže se obavezna terenska provere činjenice stanovanja građanina na adresi na kojoj prijavljuje prebivalište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track