"NESTOROVIĆ JE UZEO SVE PARE"! Sukob doskorašnjih saboraca iz pokreta "Mi - Glas iz naroda" ne prestaje ni posle razlaza
Foto: Zorana Jevtić

"NESTOROVIĆ JE UZEO SVE PARE"! Sukob doskorašnjih saboraca iz pokreta "Mi - Glas iz naroda" ne prestaje ni posle razlaza

Politika -

Branimir Nestorović otkrio je ovih dana ambiciozne planove za beogradske izbore, ali se ispostavilo da optimizam o osvajanju 12 odsto u prestonici potkrepljuju i finansijski razlozi. Zajedno sa raspadom pokreta "Mi - Glas naroda" na dva poslanička kluba, desila se i gadna ostavinska rasprava a Nestorović je, kako tvrde njegovi doskorašnji saborci, pokupio sav novac koji im iz budžeta sleduje i ostavio ih bez ijednog dinara! Radi se o velikoj sumi - u naredne četiri godine im za rad u Skupštini Srbije stiže skoro četiri miliona evra, odnosno čak 6. 215 evra po poslaniku.

Nestorović je svoj čin sam otkrio, kada je nedavno na tribini u Opštini Vračar saopštio novo ime pokreta "Mi - Snaga naroda".

- Imamo taj novac iz budžeta, 8,1 milion dinara mesečno. Projekcije su da možemo do 12 odsto glasova, odnosno do 15 odbornika, pa bismo u Beogradu bili ozbiljna stranka, odmah iza SNS - rekao je Nestorović.

Crvenu lampicu upalila je ova izjava o tome da im sleduje svih 8, 1 miliona dinara. Jer, nakon decembarskih izbora, desio se raskol kada su Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić otišli na jednu, a preostalih pet osnivača pokreta na drugu stranu.

Branimir Nestorović
Branimir Nestorovićfoto: Zorana Jevtić

Dve grupe, jedna praznih rukava

Od jednog poslaničkog kluba prvog dana u novom skupštinskom sazivu nastala su dva, skoro se isto zovu, samo što u jednom, koji ima šest poslanika, stoji i ime Nestorovića. On je ujedno i šef poslaničke grupe.

Druga grupa ima jednog poslanika više, ali izgleda prazne džepove, pošto Nestorović raspolaže svim sredstvima koja im sleduju iz budžeta.

"Sve je uzeo"

To je potvrdio i njihov šef, Branko Pavlović. Na pitanje da li su postigli finansijski dogovor, stigao je kratak odgovor.

- Ne, Nestorović je sve uzeo - rekao je on.

Branko Pavlović
Branko Pavlovićfoto: Kurir televizija

Istina, ostale su im poslaničke plate, ali ne i sledovanje za tekući rad.

- Funkcionisaćemo iz ličnih sredstava. Posle izbora 2. juna to će nam biti tema - rekao je Pavlović.

O kolikoj sumi se radi?

Prema podacima Transparentnost Srbija, za rad u Skupštini Srbije od početka rada novog saziva, sleduje ukupno 80. 800 evra mesečno na ime redovnog finansiranja.

To znači da će dobijati:

- 6.215 evra po poslaniku mesečno

- 969.600 evra godišnje

- 3.878.400 evra za četiri godine

Tu međutim nije kraj jer, uz taj novac, treba uračunati i 500.000 evra koji su dobijeni na ime troškova kampanje.

Kako je moguće da Nestorović sve dobije?

Nemanja Nenadić, iz Transparentnost Srbija, kaže da se novac uplaćuje na račun koji je naveden u sporazumu o formiranju grupe građana.

- Tačnije, koji je otvorilo fizičko lice ovlašćeno tim sporazumom - kaže Nenadić.

"Račun pokreta je na moje ime"

Sporazum nije javni dokument ali je Nestorović, nakon razlaza sa saborcima, sam otkrio da Pavlović ne može da ga izbaci iz pokreta jer je on "ovlašćeno lice" što može, kako je rekao, da se proveri i u Agenciji za privredne registre.

- Čak i je i račun pokreta otvoren na moje ime, jer sam bio nosilac liste. Znači da nikakve pare dobiti neće - rekao je Nestorović.

Geneza raspada pokreta

Na decembarskim izborima grupa građana "Mi - Glas naroda", sa Nestorovićem na čelu liste, napravio je politički bum jer su kao potpuni autsajderi na političkoj sceni osvojili čak 4,69 odsto odnosno 178.830 glasova. U Skupštini su imali 13 poslanika.

Lomovi u pokretu postali su javni prilikom predaje lista za parlamentarne i beogradske izbore u staroj zgradi Narodne skupštine kada je Aleksandar Jerković, nosilac liste "Mi" za Beograd, sa svojim saborcima ušao u klinč sa ostalim članovima pokreta. U tom trenutku su hteli da odustanu od predaje potpisa za beogradsku listu.

Već sutradan, kako je pričao Nestorović, prekinuli su kontakt sa Jerkovićem da bi sukob prerastao u gotovo svakodnevno prepucavanje krajem januara.

Razlaz nakon jednog dana

Onda je kao grom iz vedra neba samo dan posle odlaganja sednice Skupštine grada Beograda odjeknula vest da Nestorović i Pavić napuštaju pokret "Mi, glas iz naroda" i to zato što je poznati dečiji pulmolog, koga u javnosti neretko nazivaju i "doktor Haos", tražio da bude predsednik pokreta, ali za to nije dobio podršku.

Nakon toga, pokret se oglasio saopštenjem u kome je rečeno da bez obzira na odlazak Nestorovića i Pavića nastavlja sa svojom politikom i transformacijom u političku stranku.

Onda je Nestorović najavio da osniva novi politički pokret, a da će u njemu biti Aleksandar Pavić, dr Borislav Antonijević, Branko Lukić, Milovan Bajagić, Jelena Pavlović i Bogdana Koljević Grifit.

Kurir.rs/Blic

Preneo: R.J.

Bonus video:

02:57

NESTOROVIĆ JE POCEPAO POKRET MI - GLAS IZ NARODA I TO JE JEDINA ISTINA! Pavlović: On i Pavić su učinili to IZ JEDNOG RAZLOGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track