OTKRIVAMO: KABINET MILOŠA VUČEVIĆA LAGANO SE POPUNJAVA: Evo koje ministarstvo je u igri za Dačića, a na šta može da računa Đurić
Foto: Beta Milan Ilic, Ministarstvo Odbrane Srbije, Nenad Kostić, Beta Milos Miskov, Shutterstock

nemanjina 11

OTKRIVAMO: KABINET MILOŠA VUČEVIĆA LAGANO SE POPUNJAVA: Evo koje ministarstvo je u igri za Dačića, a na šta može da računa Đurić

Politika -

Iako još nije iskristalisano ko će tačno preuzeti koji resor, imena onih koji imaju najveće šanse za Nemanjinu 11 nisu velika nepoznanica

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Miloš Vučević u narednim danima treba da donese konačnu odluku o tome ko će sve ući u Nemanjinu 11, ali i ko će iz nje izaći. Iako još nije iskristalisano ko će tačno preuzeti koji resor, imena onih koji imaju najveće šanse nisu tolika nepoznanica.

Malo je verovatno da će lider socijalista i aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zadrži aktuelni resor, jer bi u fotelju šefa diplomatije mogao da sedne Marko Đurić, dosadašnji ambasador Srbije u SAD.

Miloš Vučević
foto: Printscreen/Instagram

- Kad je reč o Dačiću, nije isključeno da dođe na čelo Ministarstva odbrane. Iako figurira i kao opcija za ministra unutrašnjih poslova, veća je šansa, barem zasad, da će na čelu MUP ostati Bratislav Gašić - navodi izvor Kurira. Socijalistima bi, tradicionalno, trebalo da ostane i Ministarstvo prosvete, mada još nije doneta konačna odluka ko će iz SPS rukovoditi tim resorom.

Ivica Dačić
foto: Nenad Kostić

Sigurni

No, gotovo je sigurno da će ministar iz redova naprednjaka Siniša Mali ostati na čelu Ministarstva finansija, kao i da će imati i funkciju potpredsednika vlade Srbije.

- Ostanak na ministarskoj poziciji se smeši i Jeleni Tanasković, aktuelnoj ministarki poljoprivrede, kao i ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović i Dubravki Đedović Handanović, ministarki energetike, a ne isključuje se ni mogućnost da ostane i Jelena Begović, ministarka nauke. Međutim, i dalje je nepoznanica da li će u novoj vladi one voditi iste resore ili će imati druga zaduženja - pojašnjava naš sagovornik.

U Nemanjinoj 11 i u narednom mandatu ostaće i Goran Vesić, i to najverovatnije u istom resoru, na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nova lica

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, konstitutivna sednica, Skupština Srbije, Vladimir Orlić
foto: Nenad Kostić

Novo lice u vladi Srbije biće, gotovo izvesno, donedavni predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

- Orlić se pominje kao neko ko bi mogao da vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ali i kao neko ko bi se dobro snašao i na čelu Ministarstva telekomunikacija - navodi izvor Kurira.

Takođe, u novoj vladi viđen je i Miroslav Čučković, dosadašnji gradski menadžer Grada Beograda. On bi, prema navodima našeg izvora, mogao da zameni Marka Blagojevića na mestu ministra za javna ulaganja. Kad je reč o Ministarstvu sporta, u opticaji su dvojica bivših profesionalnih sportista - nekadašnji teniser Janko Tipsarević i bivši košarkaš Dejan Tomašević.

Vranje, Srbija ne sme da stane, Miting, Dejan Tomašević
foto: Nemanja Nikolić

Od ministarske funkcije, prema saznanjima Kurira, najverovatnije će se oprostiti aktuelna ministarka zdravlja Danica Grujičić, dok bi prag Nemanjine 11 po svoj prilici prvi put mogla da pređe Tatjana Macura, članica udruženja "Mame su zakon".

- Macura se pominje kao neko ko će voditi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju umesto Darije Kisić - dodaje naš sagovornik.

Takođe, vatreno krštenje na ministarskoj funkciji smeši se i liderki Zavetnika Milici Đurđević Stamenkovski, iako još uvek nije pala konačna odluka o tome koji će joj resor pripasti. U opciji su, naime, kako otkriva naš izvor, tri resora, ali još uvek nije izvesno koji će na kraju dobiti.

Sbrija bira 23, Srbija izbori, izbori 2023, Milica Đurđević, Milica Zavetnica
foto: Kurir

Debi na ministarskoj funkciji mogao bi da ima Usame Zukorlić, dok se kao povratnik u Nemanjinu pominje i lider SDPS Rasim Ljajić.

- Ako se Ljajić vrati u vladu, imaće funkciju potpredsednika, a kao ministarsko mesto pominje se sektor trgovine i turizma - kaže naš sagovornik.

Dačić otkrio

Na izbore zajedno SNS, SPS i Zavetnici

Predsednik SPS Ivica Dačić kazao je juče da "postoji dogovor" da na predstojećim izborima u Beogradu na jednoj izbornoj listi učestvuju SPS, SNS i Zavetnici. On je za Pink rekao da je reč o zajedničkom nastupu izbornih lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane", koalicije oko SPS i Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski. Na pitanje da li će SPS učestvovati u novoj vladi, Dačić je rekao da je "neupitno" da će SPS učestvovati u novoj vladi.

Iznenađenje

I Jerković na listi SNS?

Kako Kurir saznaje, na listi naprednjaka za predstojeće beogradske izbore trebalo bi da se nađe i Aleksandar Jerković, koji je na poslednjim beogradskim izborima bio nosilac liste "Mi - glas iz naroda". Jerković je, inače, predsednik pokreta Nema nazad - iza je Srbija.

Bonus video:

06:39

ZBOG OVE 3 KLJUČNE STVARI JE VUČEVIĆ IDEALAN KANDIDAT ZA PREMIJERA! Stručnjaci smatraju: Izbor je bio očekivan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track