BEZ DOGOVORA! Završen Kolegijum u Skupštini Srbije, oglasila se predsednica parlamenta i opozicija
Foto: Damira Ramadani

BEZ DOGOVORA! Završen Kolegijum u Skupštini Srbije, oglasila se predsednica parlamenta i opozicija

Politika -

U Skupštini Srbije danas je oko 10.20 sati završen Kolegijuma na kome se razgovara o primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Obraćanje predsednice parlamenta

Predsednica parlamenta Ana Brnabić kazala je da joj je žao što nije postignut dogovor.

- Žao mi je što predstavnici "Srbije protiv nasilja" nisu želeli čak ni da razmotre alternativni predlog koji sam predstavila. Nisam došla da kažem 'ne' već sam od ponedeljka razmišljala šta sam mogla da im ponudim da im izađemo u susret da se dođe do kompromisa. Kompromis je ključna reč - poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je navela:

- Ne želim da kao predsednica Skupštine prvi put u istoriji Srbije pravim nedemokratski presedan kojim mi kao Narodna skupština nekom ograničavamo mandat, mislim da je to duboko opasan presedan koji zadire u demokratske principe.

Sve o čemu je danas pričala predsednica Skupštine nalazi se OVDE.

Oglasila se opozicija

Miroslav Miki Aleksaić iz Narodnog pokreta Srbije kazao je danas u Skupštini Srbije da nije postignut dogovor.

- Nismo postigli rezultat i nismo se dogovorili o izgledu izbora u Beogradu i lokalnim samoupravama. Seli smo za sto sa iskrenim namerama, nažalost razgovori su završeni bez dogovora... Osnovna stvar je da oni ne pristaju da se izbori održe u istom danu u Beogradu i u lokalnim samoupravama... Ili imamo izbore ili nemamo. Što se tiče prva dva člana zahteva, oni su deo. Mi smo došli spremni, ali ključni dogovor je trebao da bude da izbori budu u istom danu. Ostale dve tačke su vezane za ODIHR... Mi smo rekli šta imamo, na njima je da li će biti izbora u Beogradu ili ne - rekao je, između ostalog, Aleksić.

- Mi želimo da izađemo na izbore, ali vlast je odabrala da na izbore ide bez opozicije. Ili ćemo imati izbore ili nećemo - naveo je on.

Aleksić je dodao:

- Videćemo, pod ovakvim uslovima nema izbora, i mi nećemo u tome da učestvujemo.

Podsetio je da je 18. april krajnji rok da se promeni zakon o lokalnim izborima, kojim bi se rok za raspisivanje izbora povećao sa 120 na 150 dana, čime bi se stekli uslovi da se svi izbori održe u istom danu – 2. juna.

Ko je sve bio na Kolegijumu?

Na Kolegijumu, koji je počeo oko 9 sati, učestvovali su predsednica parlamenta Ana Brnabić i šefovi poslaničkih grupa.

Naime, na Kolegijum su se odazvale sve poslaničke grupe vladajuće koalicije, kao i predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA.

Na sastanak nisu došli predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović", kao i predstavnici poslaničke grupe "Ekološki ustanak" koju vodi Aleksandar Jovanović Ćuta.

Vlast i opozicija za istim stolom prvi put u ponedeljak

Vlast i opozicija su se prvi put našli za istim stolom u parlamentu u ponedeljak, 1. aprila.

Na sastanku se raspravljalo i o tri zahteva opozicije za predstojeće beogradske i lokalne izbore.

Predsednica parlamenta je posle razgovora u ponedeljak rekla da je vladajuća koalicije prihvatila dva od tri zahteva opozicije - da se formira nezavisna komisija koja bi vršila kontrolu i reviziju biračkog spiska i da javni servis počne objektivno da izveštava i da bude svima podjednako dostupan.

Brnabićeva je tada kazala i da jedini zahtev koji nisu mogli da prihvate je da beogradski i izbori na lokalu koji nisu održani u decembru budu održani istog dana.

Kurir.rs

Bonus video:

10:19

PRIČALI DA JE BILO KRAĐE, KAD SE OGLASIO ODIHR, UČUTALI SU Dunja Simonović Balić: Opozicioni lideri se tek sad setili 3. zahteva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track