NAREDNA ROTACIJA U SEPTEMBRU: Brisel nije ni potvrdio niti demantovao da će Lajčak biti ambasador EU u Švajcarskoj
Foto: Beta Milos Miskov

REAGOVANJE

NAREDNA ROTACIJA U SEPTEMBRU: Brisel nije ni potvrdio niti demantovao da će Lajčak biti ambasador EU u Švajcarskoj

Politika -

Brisel nije ni demantovao ni potvrdio da će specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak od septembra biti ambasador Evropske unije u Švajcarskoj, kako je saopšteno pre nekoliko dana, piše Gazeta ekspres, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Potparol EU Peter Stano rekao je da ne komentariše medijske spekulacije, ali je dodao da će naredna redovna rotacija u septembru, uključivati ​​šefove delegacija i potpredsednike.

- Po pravilu, ne bavimo se glasinama i ne komentarišemo medijske spekulacije o osoblju EU. Kada je u pitanju imenovanje ambasadora EU, postoje vrlo jasni parametri, proces koji vodi do imenovanja ambasadora je interni, a ne javan – u skladu sa postojećom diplomatskom praksom - naveo je Stano u pisanom odgovoru.

Dodao je da procedura za imenovanje ambasadora predviđa da nakon odobrenja od strane Evropske komisije, visoki predstavnik, u svojstvu tela za imenovanje, donosi odluke o konkretnim imenima.

- Svaki imenovani ambasador EU moraće da dobije odobrenje zemlje domaćina - dodao je Stano.

EU će objaviti promene na mestima diplomatskih predstavnika tek nakon što se procedura završi.

- Tek nakon što se čitava ova procedura završi, objavićemo imena. Naredna redovna rotacija, u kojoj će biti šefovi delegacija i zamenici šefova delegacija, planirana je tek za šest meseci, u septembru - rekao je Stano.

Kurir.rs / Kosovo onlajn

Bonus video:

02:20

BORELJ I LAJČAK TRAŽE OD SRBIJE ONO ŠTO SAMI NISU U STANJU DA ISPUNE! Čedomir Jovanović: Sa Kurtijem se ništa ne postiže silom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja