SRBIJA ĆE RAZMOTRITI SVOJE UČEŠĆE U PS SAVETA EVROPE! Pilja: Ovo predstavlja duboko kršenje međunarodnog prava
Foto: IG/biljana_pantic_pilja

sastanak sa ambasadorom švajcarske

SRBIJA ĆE RAZMOTRITI SVOJE UČEŠĆE U PS SAVETA EVROPE! Pilja: Ovo predstavlja duboko kršenje međunarodnog prava

Politika -

Članovi delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope sastali su se danas sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom i preneli stav da će Srbija razmotriti dalje učešće u ovoj organizaciji u slučaju da tzv. Kosovo bude primljeno, navodi se u saopštenju Narodne skupštine Srbije.

Šef delegacije Narodne skupštine u PS SE Bilјana Pantić Pilјa navela je da će prethodno, na zasedanju ove međunarodne parlamentarne organizacije, u aprilu, na dnevnom redu biti prijem Prištine, te da će Srbija, ako do toga dođe, razmotriti dalјe učešće u radu PS SE, prenosi Kosovo Online.

Dodala je da bi eventualni prijem tzv. Kosova predstavlјao duboko kršenje međunarodnog prava, kao i statuta i principa na kojima se zasniva rad Saveta Evrope.

Ona je navela da se na KiM najoštrije krše lјudska prava Srba od strane režima Alјbina Kurtija.

- Srpska valuta i srpska roba su zabranjene na KiM, a uz konstante pritiske i napade već je 11 odsto Srba napustilo ovaj deo srpske teritorije, od kada je Kurti na vlasti - navela je Pantić Pilјa.

Članovi delegacije Narodne skupštine u PS SE Dunja Simonović Bratić, Vladimir Đorđević i Aleksandar Mirković potvrdili su zajednički stav parlamentarne delegacije Srbije.

Istakli su da je svaka podrška za poziciju Srbije po ovom pitanju od velikog značaja i izrazili očekivanje da će švajcarska parlamentarna delegacija podržati poštovanje međunarodnog prava.

Ambasador Šmid naveo je da je svestan zabrinutosti Srbije i izrazio nadu da će Srbija ostati članica Saveta Evrope, jer ona pripada toj organizaciji.

Šmid je ocenio da Švajcarska i Srbija imaju dugoročno prijatelјstvo, uprkos nekim razlikama u stavovima.

Švajcarski ambasador je predstavio kandidata ove zemlje za izbor novog generalnog sekretara PS SE.

Mandat aktuelnom generalnom sekretaru ističe u junu kada su zakazani i izbori za Evropski parlament.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

06:16

SRBIJA U NAREDNIH 10 GODINA MOŽE DA BUDE NAJZNAČAJNIJA ZEMLJA EVROPE! Marinković: Posedujemo nešto što sve velike sile traže

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja