SRBIJI U INTERESU SARADNJA SA NAJMOĆNIJOM PRIVREDOM U EVROPI Todorov za Kurir: Francuska se pozicionira kao zemlja PREDVODNICA EU
Foto: Kurir Televizija, EPA/Yoan Valat

kurir televizija

SRBIJI U INTERESU SARADNJA SA NAJMOĆNIJOM PRIVREDOM U EVROPI Todorov za Kurir: Francuska se pozicionira kao zemlja PREDVODNICA EU

Politika -

Povodom susreta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Francuske, Emanuela Makrona u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su profesor Stojan Radenović, najstariji poslanik u četrnaestom sazivu Narodne skupštine, Vladimir Gajić, predsednik Narodne stranke, Đorđe Todorov, Centar za društvenu stabilnost Vladan Glišić, Narodna mreža.

Đorđe Todorov
foto: Kurir televizija

- Ovo je dvadeseti susret predsednika Vučića sa Makronom. Francuska se danas pozicionira kao zemlja predvodnica nove konstalacije snaga u EU. Naše tačke interesa se spajaju. Francuska namenska industrija je druga u svetu i prestigla je i Rusiju i Nemačku. Njihova je industrija nešto što pokreće Francusku, a Srbija ima interes da ima saradnju sa najmoćnijom i najsnažnijom privredom u Evropi - rekao je Todorov.

Vladan Glišić
foto: Kurir televizija

Glišić smatra da Francuska nije prijateljska zemlja, ali da se od svih zemalja na zapadu izdvaja kao dobar potencijalni partner Srbije:

- Napredak u odnosima između Srbije i Francuske je moguć u meri u kojoj popuštamo u našim nacionalnim interesima. Francuska nije naš prijatelj. Ona je jedna od zemalja koja je okupirala naše Kosovo i Metohiju, ali kako mi u Šumadiji kažemo kad nema kiše dobar je i grad. Od svih neprijatelja na političkom zapadu oni su neko sa kim najpre možemo da razgovaramo. Ne zato što nas mnogo vole nego zato što žele da se pozicioniraju. Francuska je izbačena iz Afrike, imaju problem da dođu do Uranijuma i u tom smilsu ona mora da traži pozicije gde bi mogla da se nametne.

Stojan Radenović
foto: Kurir televizija

Radenović je izrazio sumnju po pitanju moći Francuske u odnosu na velike sile sveta:

- Nisam ekspert, ali ako se setimo te konferencije 1943. gde su razgovarali Čerčil, Staljin i Ruzvelt tada je Francuska u Drugom svetskom ratu dala minorni doprinos. Čerčil se obratio Staljinu rekavši: "Dajte i Frnacuskoj nešto da damo." Staljin mu je na to odgovorio "Daj im ti od svog dela." Tako da ne verujem u Francusku iskreno. Još uvek je dominantna Amerika. Fracuska je i dalje minorna.

Vladimir Gajić
foto: Kurir televizija

Gajić se saglasio sa Glišićem da Francuska nije prijateljska zemlja, ali je istakao da razume nastojanja da se ostvari ekomonska saradanja posebno u sferi energetike:

- Mislim da nema nikakve sumnje da je Francuzima sve jasno u činjeničnom smislu šta su problemi na Balkanu. Francuska ima jedan stav u pogledu našeg suvereniteta zbog kojeg je na protivničkoj poziciji. To je jedna realnost koja ima kontinuitet najranije od 1999. godine. Nemaju Francuzi možda neki poseban animozitet prema nama, ali ne treba zaboraviti da u tom smilsu nisu na našoj strani. Što se tiče energetske saradnje očekuje se nestašica električne enerigije kao kod nas tako u Evropi, a da li je nuklearna energija rešenje ne znam.

02:24

FRANCUSKA SE POZICIONIRA KAO ZEMLJA PREDVODNICA U EVROPI Todorov: U interesu Srbije da ima saradnju sa najmoćnijom privredom EU

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

10:02

FRANCUSKA U STRAHU OD ŠIRENJA RUSIJE NA BALTIK! Stručnjaci: Zaoštreni su odnosi, Makron najavio novu vojnu podršku Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track