SRPSKA LISTA PORUČUJE: Zapad ne vidi jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava Srba
Foto: Kosovoonline

SAOPŠTENJE

SRPSKA LISTA PORUČUJE: Zapad ne vidi jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava Srba

Politika -

Srpska lista saopštila je danas da je, kao i srpski narod, razočarana stavom međunarodnih predstavnika, posebno stavom nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, koji zaslepljeni ljubavlju prema autoritarnom antisrpskom režimu Aljbina Kurtija ne vide sve jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa ciljem konačnog etničkog čišćenja Srba sa vekovnih ognjišta, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Lista je tako reagovala na izjavu Rodea da žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, kao i da je zabrinut zbog te odluke.

Kako se navodi u saopštenju, Srbi su u najboljoj veri bili spremni da učestvuju u procesu smene lažnih gradonačelnika što su i pokazali potpisivanjem peticije u rekordnom roku i većem broju potpisa od potrebnih, ali da je Kurti osmislio takvu referendumsku proceduru koja je nemoguća i ne sprovodiva sa ciljem da se zadrže lažni gradonačelnici u foteljama.

Istovremeno, Srpska lista podseća ambasadora Rodea da je o svim preprekama i zamkama u pomenutom procesu bio detaljno i na vreme upoznat.

- Šta su poštovani predstavnici Kvinte učinili da dovedu do deeskalacije situacije na terenu, kao što su obećali juna meseca u Evropskom savetu? Šta su uradili po pitanju poštovanja Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština? Da li su povučene ilegalno prisutne parapolicijske albanske jedinice sa severa Kosova i Metohije? Da li su odgovarali oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu? Da li su međunarodni predstavnici reagovali na otimanje srpskih crkava u Vinarcu, Gornjem Strmcu i Bogorodice Hvostanske? Da li su zaustavili neosnovni pravni progon i držanje u kazamatima viđenih Srba - upitala je Srpska lista.

Srpska lista se zapitala i šta su uradili po pitanju lažne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje, po pitanju zabrane izbora, lekova, hrane, dinara, da li su zaustavili etnički motivisane napade na Srbe širom Kosova i Metohije.

- Da li su pozvali da se prestane sa lažnim optužnicama za ratni zločin protiv srpskih povratnika i časnih domaćina? Da li su ikada pozvali na kažnjavanje onih koji su pucali na Badnji dan u Stefana i Miloša Stojanovića? Šta su uradili kada je srpski narod Kurti nazivao fašističkom milicijom i bez ikakvih dokaza za skupštinskom govornicom targetirao Srbe i Srpkinje? - navodi se u saopštenju.

Dodaje i da kada su u pitanju lažni gradonačelnici, da li su kao što su govorili ostali dosledni u zahtevima da oni podnesu ostavke?

- Šta su uradili da olakšaju proces opoziva? Šta su uradili sa lažnim biračkim spiskovima na kojima se dodaju Albanci? Šta su uradili po pitanju etničke ravnopravnosti u biračkim odborima? Šta su uradili po pitanju pretnji koje su upućeni Srbima koji su potpisali peticije za smenu lažnih gradonačelnika? Na kraju, šta su uradili da Srbima život učine lakšim i boljim? - poručuje Srpska lista u saopštenju,a prenose mediji.

Kako se dodaje na sva ta pitanja odgovor je tužan i sraman - NIŠTA, odnosno u korist Srba ništa, ali je, ističe se, nasuprot tome režim u Prištini "kažnjen" tako što su dobili viznu liberalizaciju, podigli nivo saradnje sa NATO i čini se sve da dobiju članstvo u Savetu Evrope.

- Toliko o tome koliko je iskrenosti međunarodnih predstavnika o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiju koji jedinu iskrenu podršku imaju od naše države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Zato što su zaslepljeni 'demokratijom' režima u Prištini međunarodni predstavnici nisu spremni da uvide sve ove dokaze koji su za posledicu imali našu jasnu odluku da se ne učestvuje u igrokazima režima Aljbina Kurtija - navodi se u saopštenju.

Naglašava se i da po pitanju glasanja Srpska lista neće vršiti nikakav pritisak na Srbe, ali će videti koliko to Srba neki drugi njihovi miljenici mogu da uključe u ovaj proces.

Kurir.rs

Bonus video:

07:43

PRIŠTINA VRŠI KULTURNI GENOCID NAD SRBIMA! Eksperti o proglašavanju pravoslavne crkve katoličkom: CILJ JE DA SE IZGUBI TRAG SRBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja