SRBIJA RASTE! PREZENTACIJA MINISTRA MALOG U PARIZU: Srbija dokazala da je jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore!
Foto: Video Plus

KURIR U PARIZU: Prezentacija ministra finansija SRBIJE

SRBIJA RASTE! PREZENTACIJA MINISTRA MALOG U PARIZU: Srbija dokazala da je jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore!

Politika -

PARIZ - Kao što je predsednik Srbije rekao, Srbija raste!, kazao je srpski ministar finansija Siniša Mali koji je jutros posle sastanka Poslovnog saveta i obraćanja predsednika Aleksandra Vučića održao i prezentaciju brojnim predstavnicima francuskih kompanija koji su došli da čuju šta je to što Srbija ima u planu.

Mali se osvrnuo i na podatke iz prethodnog perioda kada je Srbija beležila neverovatan rast i pored kovida, svetske krize i rata u Ukrajini, te tako postala jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Mali je naglasio i da je ostvarena rekordna stopa zaposlenosti u Srbiji i najniža stopa nezaposlenosti u novijoj istoriji zbog čega "želimo još stranih investicija i novih radnih mesta".

Aleksandar Vučić, Siniša Mali
foto: Video Plus

- Srbija je dokazala da je jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore, zahvaljujući i francuskim kompanijama - kazao je Mali dodavši da Srbija planira da uloži 19 milijardi evra u narednih tri godine, poveća prosečnu i minimalnu zaradu - prosečnu do 2027. na 1.400 evra što je ogroman skok u odnosu na onu od tristotinak evra pre 2012.

Mali je podsetio na ogromne građevinske projekte u Srbiji kad je reč o metrou, putevima, prugama, ali i Bio4 kampusu, najvećem biotehnološkom kampusu koji se, kako je rekao, gradi dok ovo govorimo.

On se ponovo osvrnuo na Expo 2027 kao krov svega onoga što se trenutno radi u Srbiji poput novog grada u gradu koji će obuhvatili novi nacionalni stadion, akvatik centar...

1 / 15 Foto: Video Plus

Francuze je podsetio na izgradnju metroa pa pokazao i dokle je stigla izgradnja ali i kako će na kraju izgledati potpuno nove Glavna autobuska i Glavna železnička stanica u Beogradu.

Podsetio je i na uspešnu saradnju s francuskim kompanijama u Srbiji poput Vansija, koji upravlja beogradskim aerodromom i postavlja rekorde poput 10 miliona putnika.

Podsetio je i na uspehe Er Srbije koja, kako je rekao, leti visoko, pa pomenuo interkontinentalne letove koje s uspehom obavlja naš nacionalni avio-prevoznik.

Bonus video:

01:23

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali govori o prostoru gde će biti Expo 2027

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track