BORDŽ NAKON POSETE BEOGRADU: Saradnja sa Srbijom pokazuje opipljive rezultate
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

BORDŽ NAKON POSETE BEOGRADU: Saradnja sa Srbijom pokazuje opipljive rezultate

Politika -

Predsedavajući OEBS-a i šef diplomatije Malte Ijan Bordž saopštio je nakon završetka zvanične posete Beogradu, da saradnja OEBS-a i Srbije pokazuje da se zajedničkim radom mogu postići opipljivi rezultati.

"Naša saradnja sa Srbijom je svedočanstvo opipljivih rezultata koje možemo postići zajedno. To ilustruje našu zajedničku posvećenost unapređenju kritičnih oblasti kao što su vladavina prava, ljudska prava, demokratizacija i sloboda medija, čime se jača sama struktura naše zajedničke bezbednosti", poručio je Bordž, navodi se u saopštenju OEBS-a.

On je ukazao na "integralnu funkciju OEBS-a kao ključnog foruma za dijalog o sveobuhvatnoj bezbednosti, ukorenjenog u zajedničkim principima i obavezama".

"Vođeni duhom našeg mota 'Jačanje otpornosti, jačanje bezbednosti', verujemo da samo kroz dijalog možemo efikasno da odgovorimo na izazove na način koji, ne samo da čuva bezbednost, već je i aktivno jača", istakao je Bordž.

U saopštenju se dodaje da je predsedavajući OEBS-a na okruglom stolu sa medijskim i novinarskim udruženjima ukazao na ključnu ulogu koju slobodni i nezavisni mediji imaju u demokratskim društvima.

"Sloboda medija je prioritet za OEBS i ključna je za našu kolektivnu posvećenost podržavanju osnovnih vrednosti demokratije. Pravo na slobodu izražavanja je fundamentalno za mir, bezbednost i pravdu. Malteško predsedavanje OEBS-om odlučno je da nastavi sa naporima da neguje okruženje u kojem svi novinari, posebno novinarke, mogu efikasno da obavljaju svoj posao bez zastrašivanja ili uznemiravanja", naglasio je Bordž.

Pored toga, sastao se i sa različitim grupama mladih kojima je poručio da su "energija, inovacija i angažovanje mladih neophodni u oblikovanju sigurnije i mirnije budućnosti".

Bordž se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i mandatarom za sastav nove vlade Milošem Vučevićem.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track