"MIRA TI JE LUPILA ŠAMAR!" General JNA šokirao Tijanića 1991! A kad ga je novinar pitao "zašto NATO želi raspad SFRJ" usledio šok!
Foto: Printscreen/Youtube, EPA/Saša Stanković

Šou koji je gledala cela jugoslavija

"MIRA TI JE LUPILA ŠAMAR!" General JNA šokirao Tijanića 1991! A kad ga je novinar pitao "zašto NATO želi raspad SFRJ" usledio šok!

Politika -

Kasno predvečerje rata bilo je tog marta 1991. godine, a YUtel televizija je i dalje radila punom parom. Zvezda televizije bio je voditelj Aleksandar Tijanić, u to vreme novinar u usponu.

Program se gledao širom Jugoslavije, a oprečna mišljenja su bila o tome da li je ova televizija bila objektivna, ili antisrpska.

O tome govori upravo jedno od pitanja voditelja Aleksandra Tijanića, koje se odnosilo na "Miloševićeve namere da napravi Veliku Srbiju", iako je poznato da je predsednik Slobodan Milošević u izjavama uvek insistirao na održanju jedinstvene Jugoslavije.

U veoma gledanoj emisiji gostovao je čuveni general-pukovnik Stevan Mirković, inače načelnik Generalštaba Jugoslovenske narodne armije od 1987 do 1989., ali i učesnik Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945.

Na početku emisije, Tijanić je odmah bio provokativan, iako je sve vreme ukazivao veliko poštovanje generalu JNA.

Aleksandar Tijanić, Vuk Branković
foto: Printscreen/Youtube

Pitao ga je dvosmisleno da li je Vojska spremna da zaštiti ustavni poredak SFRJ. Mirković je odgovorio da jeste spremna, svim sredstvima, ali kroz pitanja na šta je dobio aplauze publike.

U jednom delu emisije Tijanić se dotakao statusa JNA i namera tadašnjeg načelnika Generalštaba, generala Veljka Kadijevića.

"Da li bi se Kadijević i vojska suprotstavili eventualnoj Miloševičevoj nameri da napravi Veliku Srbiju, onako kako se suprotstavljaju nameri nekih republika i rukovodstava da izađu iz Jugoslavije", glasilo je pitanje Tijanića.

General Mirković je rekao da većinski starešinski i vojnički kadar jeste srpske nacionalnosti, ali da JNA ima samo zadatak da zaštiti integritet i ustavno-pravni poredak SFRJ.

Tijanić je zatim upitao:

"Zašto NATO želi raspad Jugoslavije", dok je general odgovorio "A gde sam ja to izjavio".

Tijanić je rekao "našao sam u dokumentaciji i dodao "ajde da zaboravimo pitanje", uz salve smeha u studiju.

Aleksandar Tijanić, Vuk Branković
foto: Printscreen/Youtube

Inače, posle uvođenja višepartijskog sistema, general Mirković je bio jedan od čelnih ljudi nekadašnje Organizacije SKJ u JNA, koja je 1990. godine preimenovana u Savez komunista — Pokret za Jugoslaviju (SK–PJ). U njegovoj stranci bila i Mirjana Marković, supruga predsednika Miloševića.

Tijanić je upitao:

"Sa vama u rukovodstvu SKPJ je i drugarica Mira Marković", a general je odmah odgovorio.

"Da budemo precizni, jedna je Mirjana, to je ova iz Zagreba, ali Mira je Mira. To Vi dobro znate jer Vam je Mira, opalila jedan šamar kad ste je nazvali Mirjana, poručio je general, dok se Tijanić nadovezao rečju "figurativno", uz aplauze i smeh prisutnih u studiju.

Pogledajte ovu emisuju, u kojoj su inače gostovali i Vuk Drašković i Momir Bulatović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track