"PREDIZBORNI PROCESI SU SLIČNI KAO 2020. GODINE" Milićević: Pravi se farsa i to sa jasnim ciljem
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"PREDIZBORNI PROCESI SU SLIČNI KAO 2020. GODINE" Milićević: Pravi se farsa i to sa jasnim ciljem

Politika -

Hronologija događaja u odnosu vlasti i opozicije ubacila je u konfuziju i politički najpismenije. Od insistiranja na dijalogu stiglo se do postavljanja ultimatuma i bojkota dijaloga, pretnji bojkota izbora, a onda i disonantnih tonova i između samih predlagača svega toga.

Tako se došlo do možda i najvećeg paradoksa - bojkota onih koji hoće bojkot! Deo opozicije danas nije bio na sastanku u Narodnoj skupštini, a oni koji jesu, iz liste “Srbija protiv nasilja” demonstrativno su ga napustili.

Napustio je i Pokret slobodnih građana poslanički klub Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa jer su iznenada došli do saznanja da, kako su rekli, “imaju nepovratno razilaženje u vrednostima”.

Šta sve može da se desi do 2. juna kada su beogradski izbori?

Na ovo i druga pitanje u emisiji Usijanje odgovaraju Đorđe Milićević - ministar bez portfelja, Đorđe Vukadinović - politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli i Vladan Glišić - advokat.

02:16

PREDIZBORNI PROCESI SU SLIČNI KAO 2020 GODINE Milićević: Pravi se farsa i to sa jasnim ciljem

Milićević je uporedio sadašnju predizbornu situaciju sa onom iz 2020 godine.

- Ne mislim da je bilo šta konfuzno. Sve dosta podseća na situaciju uiz 2020 godine kada smo započeli međustranački dijalog. Tada je je jedan deo opozicije pozvao evropske parlamentarce da posreduju u međustranačkom dijalogu. Na tom sastanku na FPN bilo je 42 zahteva ili bojkot. Mislim da se vraćamo na identičnu situaciju - rekao je Milićević i dodao:

- Današnji dan je samo nastavak onoga što se dešavalo prethodnih dana. Govorite izbornim uslovima, a u stvari pravite farsu kako bi od sebe napravili žrtvu, a sve to radite kako bi izbegli debakl koja vas očekuje 2. juna.

Vukadinović je izneo svoje mišljenje o prethodnim izborima:

- Ono što je ključno jeste što postoji kriza u izbornom sistemu. Veliki deo građana ove zemlje ne veruje da se prave pošteni izbore. Posle ovih izbora pojavile su se ozbiljne indicije da je bilo marifetluka.To ne znači da vladajuća stranka nema većinsku podršku. Ona je ima, iako je to neprijatno opozicionim političarima da čuju.

Glišić je ocenio da sadašnje desničarske stranke recikliraju ideje njegovog pokreta iz 2012 godine.

- Izborni inžinjering je nešto što se radi u Srbiji otkad je uveden parlamentaruzam. O onome što je 2012. godine bila krađa, kada je "Mreža" bila pokradena, niko o tome nije govorio, jer nikome nije odgovaralo da se pojavi novi igrač. Ideje koje smo mi zastupali sada recikliraju i Mi - glas iz naroda i Mi - snaga naroda i Novi DSS i Zavetnici, samo se tada niko nije setio da kaže da je bilo krađe. Mi imamo dugotrajan sistemski problem koji nije potekao od ove vlasti.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

06:25

DA LI SU JUNSKI BEOGRADSKI IZBORI DOBRA ODLUKA? Eksperti tvrde: Vučić izbio glavni adut opozicije, neće biti reprize 2020. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja