ŠVAJCARSKA POVEĆAVA BROJ VOJNIKA NA KOSMETU: "Neredi na severu još jednom ilustruju krhkost situacije"
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

ŠVAJCARSKA POVEĆAVA BROJ VOJNIKA NA KOSMETU: "Neredi na severu još jednom ilustruju krhkost situacije"

Politika -

Švajcarska je preuzela komandu nad transportom osoblja i materijala za celu Misiju Kfora, čemu je doprinelo povećanje švajcarskih pripadnika za 20 vojnika te tako švajcarski kontigent sada broji 215 pripadnika oružanih snaga, saopštila je švajcarska vlada.

Kako se navodi u saopštenju, danas je raspoređen kontigent sa povećanim brojem pripadnika vojske, pod komandom pukovnika Sajrusa Vagnera, a dodatne snage će omogućiti Švajcarskoj da preuzme vođstvo nad multinacionalnom transportnom kompanijom Kfora.

Dodaje se da će na taj način Švajcarska povećati svoj doprinos bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"To znači da je više od 80 odsto švajcarskih elemenata dodeljeno direktno Kforu za izvršavanje operativnih naloga", navodi se.

Kako dodaju, proteklu godinu obeležili su različiti događaji u oblastima vojne izgradnje mira širom sveta, uključujući i Kosovo i Metohiju, a neredi na severu Kosova i Metohije u maju 2023. još jednom ilustruju krhkost situacije u tom delu.

"U tom smislu, Kfor nastavlja da igra ključnu ulogu kao garant bezbednosti i stabilnosti u regionu, što je u interesu bezbednosne politike Švajcarske", dodaje se.

Švajcarska je preuzela komandu nad multinacionalnom kompanijom za transport od austrijske savezne armije., a preuzimanje transportne kompanije, kako se navodi u saopštenju, nudi Švajcarskoj priliku da ojača svoju posvećenost Natou u okviru Kfora i da podrži misiju u prilagođavanju promenjenim okolnostima koje su relevantne za bezbednost u regionu.

Ukazuje se da je promovisanje mira u međunarodnom kontekstu jedna od tri misije švajcarske vojske i u tom smislu navodi da trenutno, oko 300 žena i muškaraca, od vojnika do oficira divizije, daju doprinos miru u 18 zemalja.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track