"OPOZICIJA NEMA ŽELJU ZA DIJALOGOM, IDEJA IM JE NA ULICAMA" Stručnjaci analiziraju: Koju poruku su poslali na prošloj sednici?
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"OPOZICIJA NEMA ŽELJU ZA DIJALOGOM, IDEJA IM JE NA ULICAMA" Stručnjaci analiziraju: Koju poruku su poslali na prošloj sednici?

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se sinoć sa zvaničnicima Republike Srpske.

Teme razgovora bile su odnosi Republike Srpske i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se, kako je rekao predsednik Vučić, 2. maja glasati o rezoluciji o Srebrenici.

Skupština Srbije, Zastava Srbije, Skupština Srbije panorama
foto: Nemanja Nikolić

Predsednica skupštine Ana Brnabić prethodno je imala sastanak sa svim poslaničkim grupama o preporukama ODIHR-a o nakon decembarskih izbora. Deo opozicije nije prisustvovao razgovorima dok su predstavnici liste Srbija protiv nasilja napustili sednicu.

Gosti jutarnjeg programa koji su analizirali sinoćni sastanak, ali i ponašanje opozicije bili su Zoran Vuletić, predsednik Građansko demokratskog foruma i Srđan Barac, Centar za društvenu stabilnost.

Barac je komentarisao to što se jedan deo opozicije nije ni pojavio, dok je drugi napustio sednicu, pa je pokušao da odgonetne cilj svih zahteva opozicije:

- Cilj je fingiranje jednog dijaloga, da ne postoji stvarna želja za dijalogom ili za primenom tih preporuka ODIHR-a, već je prisutna ideja da se maksimalizuju zahtevi na ulici. Politika i politička borba treba da se vodi u skupštini, a ne na ulicama. Prvo je bila ideja da ne žele izbore 28. aprila, pa onda ne žele ni drugog juna, sada se spominje jesen, a čini mi se da je sam zahtev za izbore potekao od opozicije. Smatram da bi trebalo da razgovaraju o tim izbornim uslovima, o tome što ustvari jeste tačka sporenja, a ne da se izlazi tih predloga.

Vuletić je spomenuo bojkote, te ih opisao kao loš politički potez:

02:03

OPOZICIJA NEMA ŽELJU ZA DIJALOGOM, IDEJA IM JE NA ULICAMA Stručnjaci analiziraju: Koju poruku su poslali na sinoćnoj sednici?

- Mislim da bojkot nikada nije rešenje i da mi živimo posledice, odnosno opozicija i građani koji su za nju orijentisani, žive rezultate bojkota 2020. godine. Jedna od najbesmislenijih stvari u politici je bojkotovati lokalne izbore. Tako se posao radi ispočetka, umesto da je već došlo do infrastrukture. Druga stvar, u Beogradu bojkotati izbore je epohalna politička glupost jer bi opozicija uzela nekoliko gradskih opština, pa bi i decembarski izbori bili drugačiji.

Barac je komentarisao izjavu Kristofer Hila da međunarodna zajednica ne gleda blagonaklono na bojkot, s obzirom na to da se opozicija poziva na međunarodnu zajednicu:

- Zato sam targetovao da je Dragan Đilas pogrešno procenio i ovaj put, neke opšte političke procese, ali verovatno je znao šta radi jer je njegova želja više biznis, a ne samo politički. Ne treba nova vlast, već nova opozicija, treba neko ko će se opozicionim radom zaista baviti i da zaista ponudi političke ideje i program, a ne ovo što smo videli. Da, gledali su ka Zapadu, a interesantno je da napadaju Hila kada kaže nešto što je protivno njihovim željama. Tu vidimo da oni nisu prozapadna opozicija kako se predstavljaju, ja ne vidim ništa osim toga osim što se oni tako sami nazivaju.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

03:35

NIJE IZVESNO DA ĆE OPOZICIJA POBEDITI U BEOGRADU Profesor Vučićević kod Basare: Verujem da će rezultati biti kao u decembru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track