BOŠNJAČKO SRPSKI SAVEZ: Osuđujemo nasilje koje ugrožava mir i sigurnost građana
Foto: BOSS

BOŠNJAČKO SRPSKI SAVEZ: Osuđujemo nasilje koje ugrožava mir i sigurnost građana

Politika -

Bošnjačko srpski savez (BOSS) najoštrije osuđuje svako nasilje koje ugrožava mir i sigurnost građana, posebno uoči važnih verskih praznika poput Ramazanskog bajrama, kada se paradiralo kamionima kroz novopazarsko naselje Šestoro gde žive naše komšije srpske nacionalnosti, kao i bacanje pirotehničkih sredstava u pravcu vojne kasarne.

Praznik je prilika da se pokažemo da smo svi braća i da zajedno radimo kao vernici na promociji dobra, a ne u inat bilo kom.

-Tako se verski praznik ne obeležava, to nije deo naše tradicije i takvo ponašanje mora biti osuđeno od strane svih aktera i sankcionisano od strane nadležnih organa Srbije. Apsolutna većina Bošnjaka ovakvo ponašanje osuđuje i ono ni u kom slučaju nije deo praznika Bajrama koji u sebi nosi poruku mira i ljubavi. Ne smemo dozvoliti da zarad tuđih interesa naši narodi i ovaj region bude gurnut u destabilizaciju čiju bi cenu opet plaćali mi koji ovde vekovima u miru živimo - kaže Samir Tandir, predsednik BOSS-a.

- Za BOSS je neprihvatljivo da predstavnici lokalne multietničke vlasti, predstavnici područne Policijske uprave, dva ministra, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, na desetine drugih republičkih funkcionera koji su iz Novog Pazara i Sandžaka ni posle tri dana nisu zauzeli jasan stav i osudili ovakvo ponašanje neodgovornih pojedinaca. Pitamo ih zašto ćute? Srbija je naša zajednička kuća i moramo je učiniti najboljim mestom za život. Pojedinci koji su svojim nesavesnim ponašanjem povredili nečija verska i nacionalna osećanja ili pogazili dostojanstvo simbola Republike Srbije, moraju da se suoče sa posledicama svog ponašanja.

- Brojni izborni ciklusi iza nas govore da Bošnjaci u Srbiji u potpunosti podržavaju politiku mira predsednika Aleksandra Vučića. Istina je da je vreme vlasti Aleksandra Vučića period najvećih kapitalnih investicija u sandžačke opštine i to očigledno nekim interesnim grupama smeta. Obaveza ove generacije je da sačuvamo mir za našu decu i generacije koje dolaze. Pozivamo sve građane Novog Pazara na uzdržanost i poštovanje različitosti kako bismo zajedno gradili bolju budućnost. Nasilje ne sme biti prihvatljivo rešenje, već dijalog i međusobno poštovanje tako su nas naši preci naučili - navodi Tandir.

Bonus video:

03:32

SRBI I BOŠNJACI ZAJEDNO OBNAVLJAJU SVETINJU KOD SJENICE! Meštani sela Gonje: Fali nam novac za majstore, ALI CRKVU ĆEMO PODIĆI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track