PRIPREMNI RADOVI NA IZGRADNJI METROA GOTOVI 6 MESECI RANIJE! Prva linija imaće 21 stanicu, radovi na drugoj već sledeće godine
Foto: Petar Aleksić

NOVO LEPŠE LICE SRBIJE

PRIPREMNI RADOVI NA IZGRADNJI METROA GOTOVI 6 MESECI RANIJE! Prva linija imaće 21 stanicu, radovi na drugoj već sledeće godine

Politika -

Pripremni radovi na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju polako se privode kraju i biće završeni u junu, što je mnogo pre roka koji je bio planiran za decembar 2024, poručio je juče ministar finansija Siniša Mali nakon obilaska radova na Makiškom polju zajedno s ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

- Ovi pripremni radovi biće gotovi do juna ove godine, šest meseci pre roka. Površina je 72 hektara. Odmah nakon toga nastavljamo dalje. Ovde će biti depo, zgrada u kojoj će biti smeštene kompozicije metroa, gradimo sedam kolektora na ovom delu, gradimo novu petlju za skretanju za Železnik - rekao je ministar finansija.

Makiš, Makiško polje
foto: Petar Aleksić

Kako je kazao, na sastanku sa izvođačima radova razgovaralo se i o stanicama metroa, pa će prva linija imati 21 stanicu i biće dugačka 21 kilometar, dok će druga linija imati 24 stanice i biće dugačka 24 kilometra.

1 / 21 Foto: Petar Aleksić

Rast BDP

- Sve ide po planu, već naredne godine očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa - istakao je Mali i dodao da će 2028, najkasnije 2029. godine, prva linija biti završena. Naveo je i da se uveliko radi na projektovanju druge linije metroa, a radovi na njoj počeće već naredne godine.

- Kroz Makiško polje ćemo napraviti veliki bulevar, kao Vudra Vilsona u Beogradu na vodi, tako da polako i sigurno, kao što smo i obećali, Makiško polje postaje najveće gradilište u ovom delu Evrope. Zajedno s lokacijom gde gradimo Ekspo, novi nacionalni stadion, ovo su dve tačke koje potpuno menjaju izgled Beograda i Srbije i doprinose rastu našeg BDP - naveo je ministar i dodao:

Makiš, Makiško polje, Goran Vesić, Siniša Mali
foto: Petar Aleksić

- Goran (Vesić, prim. aut.) i ja ćemo svakog meseca dolaziti ovde da pratimo radove.

Mali je zahvalio kineskim radnicima na posvećenosti u radu.

- Krajem 2021. godine postavili smo kamen temeljac, a sada će pripremni radovi biti gotovi ranije. Naručićemo dve TBN mašine koje buše tunele za metro - rekao je ministar finansija.

Brojke

  • 72 hektara je površina
  • 7 kolektora se gradi na ovom delu
  • 2 TBN mašine buše tunele
  • 20 minuta će trebati da se stigne s jednog kraja grada na drugi

Nema kašnjenja

Ministar Goran Vesić istakao je da će ove godine početi s radom prvi deo beogradskog gradskog voza.

- Oko 80 odsto gradskog prevoza do 2030. biće šinski. Ove godine u okviru Ekspa spajamo prugu od Zemuna do aerodroma. Radićemo na proširenju beogradskog čvora. Imaćemo dvadesetak polazaka iz Mladenovca i Lazarevca - rekao je Vesić i dodao:

- Beograd je jedna od retkih metropola koja ima ovakvu podršku države jer ne samo da se metro gradi od para iz republičkog budžeta, nego i Beovoz, obilaznica oko Beograda, novi Savski most i mnogo drugih projekata.

Vesić je poručio i da će dosta putnika preći na ovaj način transporta, tako da će to doprineti zaštiti životne sredine.

- I kad koristite metro ili voz, tačno znate kad dolazite i stižete, tako da nećete nigde kasniti - kaže Vesić i dodaje da će se od jednog do drugog kraja grada dolaziti za manje od 20 minuta.

Inače, Aneks 1 Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji depoa Makiš potpisali su u prisustvu ministra finansija Siniše Malog, ministar Goran Vesić, direktor JKP "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović i gradski sekretar za javni prevoz Radovan Kremić, a u ime kompanije "Pauer Čajna" Jang Fan.

Mihajlo Rabrenović

Efikasnije se radi

Mihajlo Rabrenović, stručnjak za menadžment javne uprave, poručio je u razgovoru za Kurir da je metro projekat koji se dugo očekivao.

- To je deo strategije i vizije predsednika Vučića koja nas priprema polako, ali sigurno za taj veliki megaprojekat koji se zove "Skok u budućnost - Srbija 2027".

S obzirom na to da će pripremni radovi biti završeni pre roka, Rabrenovića smo upitali da li možemo očekivati da i ostali radovi na ovom projektu budu završeni pre roka.

- Naša javna uprava, zahvaljući svim merama koje su preduzete, pokazuje dinamizaciju, efikasnije se radi, i u tom smislu treba biti optimista - rekao je on i dodao da veruje da će ovaj projekat podstaći rad privrede i kvalitet života građana. Rabrenović je pohvalio i saradnju ova dva ministarstva na čijem su čelu Siniša Mali i Goran Vesić, i istakao da ona daje dobre rezultate.

Kurir.rs

Bonus video:

01:58

STANICE METROA KAO U MOSKVI I LONDONU! Zamenik gradonačelnika Goran Vesić: Svaka će prikazivati deo istorije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track