SRPSKI GENERAL RADISLAV KRSTIĆ PRVI U HAGU OSUĐEN ZA GENOCID! Kazna mu smanjena, ne daju mu na slobodu, SPREMA IZJAVU O POKAJANJU
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

SRPSKI GENERAL RADISLAV KRSTIĆ PRVI U HAGU OSUĐEN ZA GENOCID! Kazna mu smanjena, ne daju mu na slobodu, SPREMA IZJAVU O POKAJANJU

Politika -

Radislav Krstić, bivši je general Vojske Republike Srpske, koji je učestvovao u ratu u Bosni i Hercegovini tokom raspada Jugoslavije. Međunarodni sud za ratne zločine počinjena na području bivše Jugoslavije, podigao je 2. novembra 1998. godine optužnicu protiv njega zbog njegove uloge u masakru u Srebrenici.

Uhapšen je 2. decembra iste godine, te je sutradan prebačen u Hag. Četiri dana kasnije pojavio se pred sudom i izjasnio o optužnici. Izjavio je da nije kriv po svim tačkama optužnice. Haški tribunal je 2. avgusta 2001. godine doneo presudu po kojoj je Krstić 12. jula učestvovao na sednici koju je vodio Ratko Mladić, na kojoj se odlučivalo o sudbini Bošnjaka u Srebrenici. Radislav Krstić nabavio je autobuse za prisilnu deportaciju Bošnjaka.

Iako nema dokaza da je bio na licu mesta kada su se vršile egzekucije, presuđeno je da je kao komandant morao da zna za plan za masakr svih vojnosposobnih bošnjačkih muškaraca, kao i za učestvovanje korpusa u masovnim ubistvima, pa ipak nije nikoga kaznio za te zločine. Sudija je u presudi u avgustu 2001. godine izjavio da je Krstić kriv za ubistvo hiljada bošnjačkih muslimana između 10. i 19. jula 1995. godine, bez obzira da li su smaknuća bila sporadična ili planirana u obliku masovnih ubistava.

02:36

SRPSKI GENERAL RADISLAV KRSTIĆ PRVI U HAGU OSUĐEN ZA GENOCID! Kazna mu smanjena, ne daju mu na slobodu, SPREMA IZJAVU O POKAJANJU

Proglašen je krivim za genocid, istrebljenje, ubistvu i progon i osuđen je na 46 godina zatvora. Bila je to prva haška presuda za genocid za rat u Bosni i Hercegovini. I do tada najveća zatvorska kazna dodeljena nekom optuženom. Nakon uložene žalbe 15. avgusta 2001. godine, kazna mu je smanjena na 35 godina, a presuda je preimenovana u učestvovanje i pomaganju u genocidu.

U zahtevu, koji su sudu UN uložili njegovi advokati, navodi se i da Krstić prihvata i uvažava težinu zločina za koje je osuđen, zbog kojih je izrazio izvinjenje žrtvama. Krstić prema zahtevu namerava da podnese sveobuhvatnu izjavu prihvatanja odgovornosti i kajanja. Sud je odbacio prethodne zahteve Krstića za prevremeno puštanje na slobodu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:05

SRBIJI ĆE SUDITI ONI KOJI SU NAPRAVILI NAJVEĆE ZLOČINE U ISTORIJI Sagovornici Kurir televizije o najavljenom glasanju u UN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja