"ZSO DA BUDE USLOV ZA PRIJEM U SAVET EVROPE" Još dve zemlje podnele amandmane na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u SE
Foto: Jochen Tack / Alamy / Alamy / Profimedia

"ZSO DA BUDE USLOV ZA PRIJEM U SAVET EVROPE" Još dve zemlje podnele amandmane na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u SE

Politika -

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podneli su amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope kojim se traži da članstvo Prištine bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.

Skupština smatra da je "osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom neophodan korak ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, međunarodna obaveza preuzeta u okviru dijaloga uz podršku EU, a pre svega način da se unapredi demokratsko učešće i osnaživanje kosovskih Srba i obezbeđivanje zaštite njihovih prava".

"Skupština, stoga, očekuje da će vlasti u Prištini preduzeti značajne i opipljive korake u cilju što skorijeg osnivanja ZSO. Skupština smatra da bi osnivanje Zajednice trebalo da bude istaknuto u budućem razmatranju zahteva Prištine za pristupanje Savetu Evrope od strane Komiteta ministara", navodi se u amandmanu pod rednim brojem 13 u koji je Tanjug imao uvid.

Taj amandman podržalo je sedam članova italijanske i jedan član mađarske delegacije.

U amandmanu pod rednim brojem 14, koji su podržali isti članovi italijanske i mađarske delegacije, navodi se da tzv. Kosovo treba dobije poziv za članstvo u Savetu Evrope tek nakon što "budu sprovedeni svi članovi Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Srpska delegacija podnela je 10 amandmana, koje su podržala i dva člana delegacije BiH, u kojima se, između ostalog, traži da PSSE preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti UN, kako se navodi, "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije", kao i da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava i Odbor za jednakost i nediskriminaciju ranije danas podržali su nacrt mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Dačić: Nacrt za sada nije na dnevnom redu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da nacrt Mišljenja o zahtevu Prištine za članstvo "za sada nije na dnevnom redu" majske sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, ali da treba očekivati da će neko tražiti da se o tome raspravlja, ako on sutra bude usvojen u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

"Videćemo da li će zemlje biti spremne da prihvate zahtev Kosova, mi mislimo da je to apsolutno neprihvatljivo, ostaćemo čvrsto pri tome", naveo je šef srpske diplomatije.

U međuvremenu Španija je potvrdila da će glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savet Evrope.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja