BRNABIĆ: Prihvatila sam sve predloge sem jednog koji je direktno suprotan Ustavu, da se do daljeg odlože beogradski izbori 2. juna
Foto: ATAImages

odgovor predsednice skupštine na zahteve dela opozicije

BRNABIĆ: Prihvatila sam sve predloge sem jednog koji je direktno suprotan Ustavu, da se do daljeg odlože beogradski izbori 2. juna

Politika -

* Znači puj pike ne važi ni kad je ko glasao, ni kad je vreme... Nema ni Ustava, ni zakona, nego kako Đilas hoće. Pozvali OEBS da posreduje?!

* Ovo što je danas tražio deo opozicije direktno je suprotno ODIHR preporukama, evo i kako

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se danas građanima Srbije.

Ona je izjavila danas da je odgovorila delu opozicije da je praktično prihvatila sve njihove predloge oko ispunjenja preporuka ODIHR, osim jednog, koji je direktno suprotan Ustavu, da se do daljeg odlože lokalni izbori u Beogradu, zakazani za 2. juna.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da joj je od liste Srbija protiv nasilja stigao novi zahtev, "koji nema veze sa dosadašnjim" - da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, kojim bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine, što je neprihvatljivo. Ona je rekla da je to vrhunska neodgovornost jer bi se tako pogazili Ustav i zakoni.

Brnabić je u obraćanju građanima i medijima iz hola Skupštine rekla da je opozicija danas iznela potpuno novi zahtev o kojem u dosadašnjim razgovorima nije bilo reči i traže da se lokalni izbori održe u istom danu, što bi značilo da se nekim lokalnim vlastima skrati mandat za čak tri godine, a nekima produži.

- Usudili su se i drznuli da pošalju ovaj predlog ne meni, nego svim građanima Srbije. Nema Ustava, zakona, demokratskih normi i principa. Kako (Dragan) Đilas kaže, tako će biti, kazala je Brnabić i dodala da to što predlažu podrazumeva promenu Ustava.

Ana Brnabić
foto: ATAImages

"Moj odgovor je da sam prihvatila sve predloge sem jednog"

- Ozbiljno sam se bavila predlozima i pokušala još jednom da budem dovoljno otvorena kako bi našli neki dogovor i počeli zajedno da radimo na primeni ODHIR preporuka. Moj odgovor je da sam prihvatila sve predloge, posebno ove koji su dolazili od opozicije grupisane oko Srbije protiv nasilja osim da obustavimo sve izborne radnje za izbor odbornika u Skupštini Beograda i da odložimo izbore, to je direktno suprotno Ustavu - navela je.

Ona je istakla da je juče odgovorila na predloge koji su stigli od poslaničkih grupa i parlamentarnih stranaka koji se tiču dve teme: primene ODIHR preporuka i na koji način raditi na uvidu, reviziji i kontroli biračkog spiska.

- Meni je danas od njih stigao novi predlog odnosno zahtev koji nema nikakve veze s onima koji su dostavljali do sada. Sad je puj pike ne važi.. a sada je novi zahtev da Skupština dvotrećinskom većinom usvoji izmene zakona kako bi se svi izbori održali istog dana u 2024... Ništa od toga nema veze ni što su neki izbori održani, skraćujemo mandate... - kaže ona pojasnivši da oni koji su glasali na lokalnim izborima u decembru 2023. treba opet da glasaju. Tražili su da im skratimo mandat a kad jednom napravite presedan to postaje samo tehnikalija da li ga skraćujete 30, 100 dana a u nekim lokalnim samoupravama skraćenje mandata bilo bi tri godine.

Ana Brnabić
foto: ATAImages

Ona je rekla da je to tražila opozicija grupisana oko Srbije protiv nasilja. Dodala je da to politika kakvu oni žele u državi.

- Nekima bi tako bio produžen mandat, nekima skraćen, tako bi izgledala Srbija onih koji su se danas drznuli da pošalju ne meni kao predsednici Skupštine nego svim građanima Srbije.

- Nema ni Ustava, ni zakona, nego kako Đilas hoće - dodala je ona.

Ona je dodala da je prihvatila predlog SDA i PDD da se izbori pomere između 29. septembra i 13. oktobra ukoliko se svi ostali slože i formiranje radnog tela za izmene i dopune zakona u skladu sa ODHIR preporukama.

Ona je pojasnila i sledeće:

- Meni je danas od Srbije protiv nasilja stigao novi zahtev koji nema nikakve veze sa dosadašnjim. Zahtev je da Narodna skupština dvotrećinskom većinom usvoji zakon kako bi se svi lokalni izbori u Srbiji održali u istom danu 2024. godine. Nema veze što smo imali lokalne izbore, nema veze kad im je vreme i koliko je Ustavom zagarantovan mandat, skraćujemo mandate i kažemo kada će biti lokalni izbori. Nije prošlo ni 7 dana od kada sam vam rekla zašto to neću da prihvatim. Prvo su tražili da nekom na silu skratimo mandat, a sada predlažu da se određenim lokalnim samoupravama skrate mandati za više od 3 godine - pojasnila je Brnabić.

Ona je dodala da je opozicija okupljena oko liste Srbija protiv nasilja zahtevala da se nekima produži mandat i do godinu dana, dok bi se drugima skratio za čitave tri godine.

Za neverovati je neodgovornost "Srbije protiv nasilja", njihov novi predlog nema nikakve veze sa prethodnim zahtevima

- Nema ustava, zakona, demokratskih normi... To je najnoviji zahtev od ovog jutra. Da ne pominjem ludost da se predlaže izmena ustavnog zakona, a to što oni predlažu podrazumeva prethodnu promenu Ustava. Mi Ustav menjali nismo, ne prelazimo sa starog na novi, pa ne znam u skladu sa kojim pravilima bismo menjali ustavni zakon.

- Po tom predlogu bi u 65 opština bi skraćenje mandata bilo više od tri godine. Oni učestvuju već u radu skupština u tim opštinama, ali sada hoće jednim zakonom da skrate mandate - navodi Brnabić.

Opozicija pozvala OEBS da posreduje?!

Političke stranke i pokreti oko Đilasove liste obavestili su me danas da su pre 4 dana obratili OEBS-u sa zahtevom da on posreduje u "postpredizbornoj krizi u Srbiji", kako je oni nazivaju. Imate ljude koji su bacali drvlje i kamenje na mene što sam na sastanak u svojstvu posmatrača pozvala ambasadore, a nisu imali pravo glasa - dodala je predsednica Skupštine.

Brnabićeva je pojasnila da samo nekoliko dana kasnije oni zovu OEBS da moderira dijalogom u okviru Skupštine Srbije.

- Mi ne možemo da pričamo, pa OEBS treba da posreduje. Dan pre toga su rekli da ponižavam Skupštinu jer sam pozvala nekog kao gosta. Svi su se lepo potpisali na to pismo i ljubazno mole predsedavajućeg da kaže ko je njegov posredni predstavnik i ako ima bolji način da predloži kako da se moderira razgovor u Skupštini Srbije. Oni misle da valjda OEBS treba da posreduje između izabranih predstavnika od strane građana Srbije - dodala je.

Brnabić je istakla da je taj zahtev potpisao i Aleksandar Jovanović Ćuta koji je samo par dana pre toga rekao da je ponižavajuće što su ambasadori bili pozvani na sastanak u Skupštini. Brnabić je pred novinarima ispričala kako je tekao dosadašnji dijalog, kako je pristala na sve zahteve osim prekida izbornih radnji.

Pitala je kako da se nastavi dijalog kad svakog dana dobija nove predloge, ali i potvrdila da poziv na sutrašnji razgovor ostaje, te da će do kraja nedelje biti formirana tela za praćenje implementacije preporuka.

"Ovo što je danas tražila opozicija direktno je suprotno ODIHR preporukama"

Brnabić je rekla i da je ovo što opozicija traži direktno suprotno ODIHR preporukama koji je konstatovao da se izbori u Srbiji održavaju vanredno i prečesto, te da oni održani u decembru 2023. treba da se ponovo održe za četiri godine.

Od Srbije protiv nasilja dobijam dva-tri različita zahteva nedeljno

Brnabić je pojasnila da od liste Srbija protiv nasilja dobija dva do tri različita zahteva nedeljno.

Brnabićeva je naglasila da je za sutra u 9 zakazan novi sastanak u Kralja Milana radi formiranja Radnog tela o preporukama ODIHR i biračkom spisku.

- Formiramo Komisiju za rad na izmenama i dopunama zakona u skladu sa ODHIR preporukama do kraja nedelje i radno telo za uvid u birački spisak - kazala je predsednica Skupštine pa ukazala da - šta ćemo ubuduće - da glasamo svake godine, u decembru 2023, pa opet 2024, pa 2025...da skratimo mandate ljudima tri i po godine.

- Znači svaki put kad im se ne sviđaju rezultati izbora ponovo na glasanje, a poslednji put sam sebi skratila mandat baš na zahtev te opozicije - kaže Brnabić.

O Savetu Evrope

- Izguraće oni to jer su silni i moćni, bez obzira na pravo i sve ostalo..., rekla je komentarišući prijem tzv. Kosova u članstvo SE i dodavši da u SE sigurno ima onih koje je sramota šta se tamo radi.

Kad imaju tako dobre veze sa Berlinom, što ne kažu dajte tu ZSO

- Kad imaju tako dobre veze sa Berlinom, što ne kažu dajte tu ZSO - rekla je Brnabić povodom ponašanja opozicije dodavši da je situacija takva da treba svi da se borimo za državne interese.

- Mislite da su me pitali šta se dešava u Parlamentarnoj skupštini SE, kako mi možemo da pomognemo, pa svako malo smo tamo, mi ćemo da okrenemo telefon, Berlin, da pomognemo našem narodu na KiM...Ne, ja se bavim 7 sati njihovim predlozima, čitav vikend sam čitala njihove predloge i konsultovala se s pravnim ekspertima Skupštine, pošaljem odgovor i sutra ujutru dobijem novi predlog a mogla sam da se bavim Savetom Evrope, Ujedinjeni nacijama, da pomognem predsedniku Vučiću koji se bori, ubi se čovek oko toga - rekla je Brnabić ocenivši da situacija u svetu nikad nije bila nestabilnija, doslovno na ivici Trećeg svetskog rata posle ovoga sa Izraelom i Iranom.

Bonus video:

00:12

Ana Brnabić potpisuje podršku SNS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track