КRKOBABIĆ: Ugovori za ključeve od još 100 budućih domova
Foto: Emil Vash

КRKOBABIĆ: Ugovori za ključeve od još 100 budućih domova

Politika -

Ovi mladi ljudi potpisuju danas ugovor za svoju lepšu budućnost. Na ovaj način stvaramo novu sliku Srbije - Srbije mladosti i optimizma. Ovo su naše prave odbrambene snage - izjavio je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić nakon što je danas u Palati Srbija zvanično dodeljeno prvih 100 seoskih kuća u 2024. godini, a ukupan broj se približio – trihiljaditoj.

Milan Krkobabić
foto: Emil Vash

Nove komšije stižu stanovnicima 73 sela u 41 lokalnoj samoupravi širom Srbije.

- Jedino ovako, povratkom nas mladih, sela mogu ponovo da ožive. Danas ja pravim svoj prvi korak u ovom maratonu - rekla nam je Mina Nikolić iz Zaječara, doktorand Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, rešena da se vrati u rodno selo Lenovac kod Zaječara i sa roditeljima i bratom pokrene porodičnu proizvodnju aronije.

Milan Krkobabić
foto: Emil Vash

Кljučeve od najveće kuće od 228 kvadrata, u selu Begejci, Opštine Žitište, dobili su Sanja Šaranović i Robi Filep sa dvoje dece. „Presrećni smo što nam se ostvario san. Osim što smo se skućili, sada možemo i da raširimo plantažu lekovitog bilja koju već godinama uzgajamo. Podići ćemo nove zasade belog sleza“. Anđela Latinović, tehnolog po struci, će u Ruskom Кrsturu opštine Кula gde je danas dobila kuću, gajiti koze i započeti proizvodnju kozjeg sira. „Bilo je vrlo jednostavno prikupiti svu dokumentaciju za prijavu na ovaj konkurs, a iskreno jedva čekam novi najavljeni program za pokretanje posla na selu, na koji ću se sigurno prijaviti.

Milan Krkobabić
foto: Emil Vash

Bačko Gradište kod Bečeja biće novi dom za petočlanu porodicu Pućora.

- Posle deset godina podstanarskog života u Novom Sadu dobili smo svoj krov nad glavom gde će moje četvoro detvoro dece dobiti prostor za igru ali i učenje, jer od septembra kreću u seosku školu - rekla nam je Кristina.

Od danas će oživeti i još dve kuće u čuvenoj Željuši, selu kod Dimitrovgrada koje je od početka ovog Programa promenilo demografsku sliku. U malom naselju koje je izumiralo oživelo je čak 14 domaćinstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja