JEVTIĆ: Odluka PSSE štetna, nagrađuje one koji ugrožavaju osnovna prava jednog naroda
Foto: Kosovo Online

JEVTIĆ: Odluka PSSE štetna, nagrađuje one koji ugrožavaju osnovna prava jednog naroda

Politika -

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić izjavio je da je odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku o prijemu lažne države Kosovo u članstvo u toj organizaciji štetna i da se njome na neki način nagrađuju oni koji ugrožavaju osnovna ljudska prava jednog naroda.

"U trenutku kada je situacija kada govorimo o ljudskim pravima ovde na Kosovu nikad gora, u trenutku u kojem, od kada imamo režim Aljbina Kurtija na vlasti u Prištini imamo najviše incidenata, u trenutku kada se Srbi neosnovano hapse i pritvaraju bez prava na pravičan postupak ispred sudova, u trenutku kada imamo nikad veće tenzije u društvu usled svih pritisaka koje trpi jedan narod koji je nevećinski na Kosovu, dati saglasnost za ulazak u jednu instituciju koja se bavi ljudskim pravima je itekako štetan potez i štetna odluka. Šalje se vrlo loša poruka, a i na neki način nagrađuju oni koji ugrožavaju osnovna ljudska prava jednog naroda. To je nešto što je alarmantno i ne doprinosi rešavanju svih ovih problema koje sam nabrojao", kazao je Jevtić.

Istakao je i da izjava Aljbina Kurtija da je glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope "potvrda da se ljudska prava na Kosovu unapređuju" predstavlja najveći šamar međunarodnoj zajednici

"Najveći šamar koji je međunarodna zajednica mogla da dobije i po ovom pitanju jeste izjava Aljbina Kurtija gde on kaže da je jučerašnje glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope potvrda da se ljudska prava na Kosovu unapređuju i da su bolja, a ona su, ponavljam, nikad gora. To je njegova poruka međunarodnoj zajednici koja je unazad neko vreme usmeno kritikovala odluke i oko ukidanja dinara i druge odluke koje donosi aktuelni režim u Prištini", naglasio je predsednik opštine Štrpce.

Ističe da dolazimo u situaciju da se odluke donose usled nekih drugih geopolitičkih interesa.

"Ako postoji interes u međunarodnoj zajednici da se situacija ovde na prostoru Kosova i Metohije poboljša, da građani žive bezbednije, da uživaju osnovna ljudska prava, ovo nije način. Mi ćemo u tom kontekstu kao politička partija kojoj pripadam, našu politiku usmeriti na način da učinimo sve da zaštitimo interese onih građana koje mi u političkom smislu zastupamo. Sa druge strane, verujemo da će ipak neko u međunarodnoj zajednici kao alarmantno shvatiti da čak i ono što je obećeno u pismenoj formi od strane režima u Prištini u pismu koji su potpisali premijer, predsednica i i predsednik skupštine nije učinjeno. Tiče se, između ostalog, eksproprijacije društvene imovine, mešanja u pravosuđe, položaja Srpske pravoslavne crkve, i onoga što je za nas životno pitanje a to je formiranje ZSO", kazao je Jevtić.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track