LIDERI OPOZICIJE POSLE SASTANKA O UNAPREĐENJU IZBORNIH USLOVA: Konačna odluka o izlasku na izbore u petak
Foto: Zorana Jevtić

LIDERI OPOZICIJE POSLE SASTANKA O UNAPREĐENJU IZBORNIH USLOVA: Konačna odluka o izlasku na izbore u petak

Politika -

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja ocenili su posle današnjih razgovora o unapređenju izbornih uslova sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić da vlast ne pokazuje političku volju da prihvati njihove zahteve i najavili da će u petak saopštiti da li izlaze na beogradske izbore, raspisane za 2. jun.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić rekla je posle sastanka da su "svi ostali pri svojim stavovima".

ODIHR, sastanak ODIHR, sastanak vlasti i opozicije, opozicija
foto: Zorana Jevtić

"Mi smo juče ponudili rešenje u formi ustavnog zakona kojim se uspostavlja ustavno-pravni okvir da se svi lokalni i izbori u Beogradu odlože za jesen jer smo od početka insistirali na stavu 'prvo uslovi pa onda izbori'. To u osnovi nije nov predlog već iznuđeno rešenje zbog svih prethodnih odbijanja Ane Brnabić da izađemo iz političke krize", rekla je Tepić novinarima posle sastanka u zgradi Narodne skupštine.

Odbacila je kao "neistinite" navode predsednice parlamenta da je vlast izašla u susret svim zahtevima koalicije Srbija protiv nasilja osim onog koji se odnosi na objedinjavanje lokalnih izbora sa beogradskim, raspisanim za 2. jun. Dodala je da na današnjem sastanku nije "ni pomenut" drugi zahtev opozicije koji se tiče medija, odnosno izveštavanja RTS i RTV.

"Mi stojimo otvoreni do naše konačne odluke u petak. Odgovornost je na njihovoj strani", rekla je Tepić.

ODIHR, sastanak ODIHR, sastanak vlasti i opozicije, opozicija
foto: Zorana Jevtić

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić ocenio je posle sastanka da postoji način da se izađe iz političke krize, prvestveno kroz primenu ključnih preporuka ODIHR i pomeranje izbora za jesen, ali da za to nema političke volje. Upitan da li će dijalog sa vlastima o izbornim uslovima biti nastavljen ukoliko opozicija donese odluku o bojkotu, Aleksić je kazao da će sve biti poznato u petak.

"Do petka se ne može nešto mnogo promeniti, osim ako vlast ne izađe sutra i kaže da je prihvatila ovaj naš današnji zahtev", rekao je Aleksić.

Sve stranke koalicije "Srbija protiv nasilja", prema njegovim rečima, imaju svoje organe, svaka treba da donese svoju odluku i do petka će biti doneta odluka na nivou koalicije.

Poslanica Zeleno-levog fronta (ZLF) Biljana Đorđević ocenila je da je današnji sastanak dugo trajao, da su se na njemu čule neke nove stvari, ali da se "nisu suštinski pomakli".

Predsednik stranke Srbija Centar (Srce) Zdravko Ponoš ocenio je da pod aktuelnim uslovima opozicija ne može da učestvuje na lokalnim izborima u Beogradu, koji su raspisani za 2. jun. On je ocenio da vlast nije spremna da odustane od izbora u Beogradu, i da će oni biti održani sa ili bez učešća opozicije.

Kurir.rs/beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track