MARATONSKI: Četvrti sastanak vlasti i opozicije trajao četiri sata i opet - BEZ DOGOVORA! ROK do petka
Foto: Zorana Jevtić

novi pokušaj

MARATONSKI: Četvrti sastanak vlasti i opozicije trajao četiri sata i opet - BEZ DOGOVORA! ROK do petka

Politika -

Četvrti sastanak parlamentarnih stranaka vladajuće većine i jednog dela opozicije okupljenog oko koalicije "Srbija protiv nasilja" trajao je četiri sata, a dogovor ponovo nije postignut.

Iako su tema sastanka bili izborni uslovi i preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), opozicija je ponovo govorila samo o datumima izbora.

Nakon ovog maratonskog sastanka obratila se predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da je on bio najbolji dosad i istakla da dogovor nije postignut jer se sve svelo na datum izbora.

- U smislu konstruktivnosti, razmene argumenata, ovaj sastanak je bio daleko najbolji dosad. Jako dobar sastanak, mislim da bi se ponosio svaki parlament na svetu. Mislim da je to taj ton i to ponašanje koje mi dugujemo građanima - rekla je ona i dodala:

Zakonski rok

- Bilo je nešto više na ovom sastanku razgovora o izbornim uslovima, ali konačno je ultimativno postavljen datum. Ne birački spisak, ne preporuke ODIHR, da li treba da se implementiraju pre ili kasnije.

Predsednica parlamenta je ponovila da će se formirati radna tela za primenu preporuka ODIHR i za vršenje uvida u birački spisak, njegove kontrole, nadzora i revizije.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/Video Plus

Brnabićeva je bila jasna i o pitanju datuma izbora u prestonici Srbije.

- Izbori u Beogradu biće održani 2. juna, kada im je zakonski rok, u najkasnijem mogućem terminu, i to na eksplicitni zahtev i molbu predsednika Aleksandra Vučića da se na taj način "izađe u susret opoziciji" - rekla je ona.

Predsednica Skupštine je juče otkrila i da je opozicija odustala od svog prvobitnog zahteva da se svi izbori objedine za 2. jun i da taj predlog za njih, kako je rekla, više nije na stolu. Ona je sumirala šta je sada zahtev opozicije.

Nije na stolu

- Da li je to objedinjavanje svih izbora 2. juna ili da ih objedinimo sve na jesen ili zimu. Tu je nastala određena konfuzija, onda su rekli "pa hajde da se konsultujemo". Onda je Marinika Tepić rekla da taj predlog više nije na stolu. Nisam preterivala kada sam rekla da oni ni sami ne znaju tačno koji su zahtevi legitimni i o čemu pričamo. Ali to više nije 2. jun. Drugi su tražili konsultacije pre odgovora, ali kako je gospođa Tepić donela odluku, tako su se oni saglasili - navela je Brnabićeva.

Pojasnila je da na jesen mogu biti objedinjeni izbori na lokalu, ali da beogradski izbori moraju biti završeni.

- Ljudi, grad je već šest meseci u privremenom statusu. To znači da bismo duže od godinu dana funkcionisali pod privremenim finansiranjem. Ako je to odgovorno ponašanje prema Beograđanima, šta je onda neodgovorno - zapitala je Brnabićeva.

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, izjavila je da ni juče nije bilo nikakvog dogovora na, kako je rekla, još jednom pokušaju sastanka.

Ona je navela da će do kraja nedelje, u petak, saopštiti odluku koalicije "Srbija protiv nasilja" da li izlazi na izbore.

- To će biti zajednička odluka. Imaju još dva dana da shvate ozbiljnost situacije. I dalje stojimo otvoreni do naše konačne odluke u petak da li će shvatiti ozbiljnost situacije - navela je Tepićeva.

Incident u holu Skupštine Ćuta vikao i dobacivao

Ana Brnabić, Aleksandar Jovanović Ćuta
foto: Printscreen/Video Plus

Jučerašnje obraćanje predsednice Skupštine Ane Brnabić počelo je sa zakašnjenjem jer je poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta stajao pored govornice i vikao. On je prišao Brnabićevoj, koja se spremala da započne konferenciju za novinare, i dobacivao. Predsednica parlamenta je "zahvalila" na performansu i dodala da je ovo još jedan pokazatelj kako neki od njih zamišljaju dijalog. - Čovek dođe, iako se ni na jedan razgovor nije odazvao, ni na jednom sastanku se nije pojavio, dođe ovde kaže šta ima, optuži za različite gluposti, a sve što je izgovorio su laži, pokupi se i ode. Ne sasluša odgovor, ne zanima ga razgovor. Šta da radite - sramota je u tome je što pripada grupi koja sebe zove "Srbija protiv nasilja" - rekla je Brnabićeva.

Kurir.rs

Bonus video:

06:25

DA LI SU JUNSKI BEOGRADSKI IZBORI DOBRA ODLUKA? Eksperti tvrde: Vučić izbio glavni adut opozicije, neće biti reprize 2020. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track