TAČNO JE 11 GODINA OD BRISELSKOG SPORAZUMA: Igor Simić: Mrtvo slovo na papiru!

TAČNO JE 11 GODINA OD BRISELSKOG SPORAZUMA: Igor Simić: Mrtvo slovo na papiru!

Politika -

Navršilo se 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Tada je to bio istorijski sporazum koji je trebalo da označi početak suživota dva naroda na Kosovu i Metohiji i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Međutim, već 11 godina čeka se implementacija ključnog dela sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština. Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kazao je za RTS da je Briselski sporazum ostao mrtvo slovo na papiru.

Oko teksta sporazuma, koji je formalno nazvan "Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa" pregovaralo se šest meseci pre nego što su na dokument stavljena tri potpisa.

Igor Simić
foto: Beta/Miloš Miškov

U ime Beograda dokument je potpisao tadašnji predsednik Vlade, a današnji šef diplomatije Ivica Dačić, a u ime Prištine Hašim Tači koji je u to vreme obavljao funkciju premijera privremenih institucija.

Treći potpis, u ime Brisela koji je učestvovao kao posrednik, stavila je tadašnja visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, podseća RTS.

Briselski sporazum trebalo je da označi početak suživota dva naroda na Kosovu i Metohiji i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Međutim, već 11 godina čeka se implementacija ključnog dela sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je rekao za RTS da je ono što je napisano u Briselskom sporazumu, što je bilo u korist Srba, ostalo mrtvo slovo na papiru odlukom vlasti u Prištini, uz punu podršku mentora kosovske nezavisnosti.

- Onih istih koji su trebali da nam garantuju da će se kroz Zajednicu srpskih opština stvoriti krovna institucija za zaštitu pojedinačnih i kolektinih prava srpskog naroda - rekao je Simić.

ZSO
foto: Kurir

Na pitanje gde su Srbi danas posle 11 godina, Simić kaže da je teško dati odgovor.

- Većina nas je i dalje dole, ali jedan deo je otišao pod pritiskom, pre svega, režima u Prištini koji predvodi Kurti. Ja verujem da su oni samo privremeno napustili prostor Kosova i Metohije i očekujemo da se vrate. Ali je to činjenica. Pod represijom tog režima Srbi su morali da napuste prostor Kosova i Metohije - kaže Simić.

Kako je istakao, Srbi prostor KiM ne napuštaju zbog ekonomskih već zbog bezbednosnih razloga, te da bez podrške Srbije preko Kancelarije na KiM ne bi bilo Srba na prostoru KiM.

- Beograd je naš jedini prirodni saveznik - zaključio je Simić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track