PRIŠTINA SE NAGRAĐUJE ZA TO ŠTO IZBEGAVA OBAVEZE: Petar Petković: 11 godina odbijaju da formiraju ZSO
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

saopštenje

PRIŠTINA SE NAGRAĐUJE ZA TO ŠTO IZBEGAVA OBAVEZE: Petar Petković: 11 godina odbijaju da formiraju ZSO

Politika -

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, koje je detaljno informisao o sastanku na nivou glavnih pregovarača, koji je juče održan u Briselu.

On je, kako se navodi u saopštenju, istakao da se danas navršilo 11 godina kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

- Umesto da međunarodna zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svi svedočimo jednom potpuno nepravednom i devijantnom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svesno izbegava svoje obaveze i što svakoga dana povlači eskalatorne poteze u srpskim sredinama. Progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa KiM su zapravo jedini 'uslovi' koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom libaralizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini Nato, kao i sada usvajanjem izveštaja za protivpravno članstvo u Savetu Evrope - poručio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je upoznao sagovornike sa konstruktivnim predlogom Beograda za rešenje krize koja je nastala nakon jednostrane i nasilne odluke Prištine o ukidanju dinara i dinarskog platnog prometa na KiM, dok s druge strane Priština nije imala ni jedan svoj predlog za rešenje problema, odbijajući istovremeno sve predloge Beograda.

- Jasno je da Priština ne želi da napravi ni najmanji korak ka izlasku iz teške situacije u kojoj se srpski narod nalazi i da iza svega toga stoji neskrivena namera Kurtijevog režima da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije - upozorio je direktor Kancelarije za KiM.

- Nastojanje Aljbina Kurtija da srpski narod ostavi bez plata, penzija, socijalne pomoći, a da srpskim institucijama ugrozi rad, pre svega bolnicama, vrtićima, školama... vodi ka humanitarnoj katastrofi - naglasio je on.

Petković je ukazao i da svi problemi sa kojima se Srbi danas suočavaju proizilaze iz činjenice da Priština punih 11 godina odbija da formira ZSO, obavezu iz Briselskog sporazuma čiji je garantor Evropska unija i da umesto toga sprovodi jednostrane i eskalatorne poteze na terenu.

On je zaključio da će i na sledeću rundu razgovora u Briselu, koja bi trebalo da se održi sledeće sedmice, delegacija Beograda otići spremna, opredeljena za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i u regionu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track