"NE TREBA SVE RATNE ZLOČINE OZNAČITI KAO GENOCID" Grenel o Rezoluciji o Srebrenici: Držite politiku dalje od ovog etiketiranja
Foto: AP/Darko Vojinović

"NE TREBA SVE RATNE ZLOČINE OZNAČITI KAO GENOCID" Grenel o Rezoluciji o Srebrenici: Držite politiku dalje od ovog etiketiranja

Politika -

Bivši američki diplomata i izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saglasan se sa tekstom izraelskog istoričara i direktora centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, poznatog kao "poslednjeg lovca na naciste" Efraima Zurofa o Srebrenici u kojem je glavna teza "da nije svaki zločin genocid".

"Ovo je tako istinito" - napisao je Grenel na svom X nalogu, navodeći u prilog i link pomenutog teksta sa Džeruzalem posta.

- Nemci "guraju" rezoluciju UN o obeležavanju genocida 29 godina kasnije. Ne treba sve ratne zločine označiti kao genocid. Podvođenje drugih ratnih zločina kao "genocid" slabi ono što je tadašnja nemačka vlada uradila 1941. Držite politiku podalje od ovog osetljivog, ali važnog etiketiranja - poručio je Grenel.

Podsetimo, prema Nacrtu rezolucije o Srebrenici 11. jul se proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

U nacrtu rezolucije traži se, između ostalog, da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se "sprečio revizionizam i genocid u budućnosti".

O konačnoj rezoluciji o Srebrenici zemlje članice UN-a mogle bi se izjašnjavati na sednici Generalne skupštine UN-a početkom maja.

Bonus video:

02:36

SRPSKI GENERAL RADISLAV KRSTIĆ PRVI U HAGU OSUĐEN ZA GENOCID! Kazna mu smanjena, ne daju mu na slobodu, SPREMA IZJAVU O POKAJANJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track