NOVI PLAN ZA KOSOVO? Oglasio se mogući NASLEDNIK Miroslava Lajčaka! Borut Pahor ima ideju kako bi mogao da se nastavi dijalog
Foto: screenshot Pink tv

PORUKA

NOVI PLAN ZA KOSOVO? Oglasio se mogući NASLEDNIK Miroslava Lajčaka! Borut Pahor ima ideju kako bi mogao da se nastavi dijalog

Politika -

Borut Pahor, bivši slovenački predsednik, koji bi mogao da zameni Miroslava Lajčaka na poziciji izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, rekao je da je taj dijalog zastao zbog nedostatka poverenja, a da on nudi svoj plan kako da se to poverenje vrati i pregovore nastavi dalje.

Na pitanje šta bi promenio u dijalogu i gde vidi rešenje, Pahor je za Kosovo onlajn rekao da to sada ne može da kaže, ali da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU.

- Ne mogu to sada reći, dok proces ne bude pokrenut. Odlučio sam se da idem u taj proces i onda ću, ako prihvate tu odluku, reći i ponuditi sve svoje reference, dati svoj plan. Dijalog je u zastoju, postoji nedostatak poverenja i treba naći način da se uz veće poverenje ide dalje - rekao je Pahor.

Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak
foto: Nemanja Nikolić

Napomenuo je da bez napretka u dijalogu ni tzv. Kosovo ni Srbija ne mogu postići ništa za svoju sigurniju budućnost.

Na pitanje da li je moguće da ceo Zapadni Balkan bude u EU 2030. godine, priznaje da to, verovatno, nije moguće.

- Optimizam je postojao 2004. godine, danas ne postoji. Moje izlaganje na skupu, kada sam rekao za 2030. godinu, nije naišlo na aplauz, jer niko ne veruje da će 2030. godine biti spremna EU i države u regionu. Ali, ako nastavimo tako, onda ni 2050. region neće biti u EU. A, vreme ističe - ukazao je Pahor u Ljubljani, gde je njegov Institut "Prijatelji Zapadnog Balkana" organizovao skup "Zapadni Balkan u EU".

Zbog svih geopolitičkih izazova, poput sukoba u Ukrajini i konflikta na Bliskom istoku, mora se očuvati mir, poručio je on.

- Nemojmo se šaliti. Mi smo odgovori da čuvamo mir, stabilnost i blagostanje ljudi u ovom delu Evrope. Samo je proširenje Evropske unije održiva garancija mira i sigurnosti - zaključio je Pahor.

Bonus video:

13:10

KOSOVO JE POSTALO LOGOR ZA SRBE, SAMO ŠTO JOŠ NEMA VEŠALA! Miletić tvrdi: Prvo su ukinuli dinar, a onda sledi kažnjavanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track