DIPLOMATSKA OFANZIVA U NJUJORKU! Veoma važno lično prisustvo predsednika Srbije od koga će svi moći da čuju naše argumente!
Foto: Instagram Printscreen

analiza kurira

DIPLOMATSKA OFANZIVA U NJUJORKU! Veoma važno lično prisustvo predsednika Srbije od koga će svi moći da čuju naše argumente!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Njujork i u narednim danima će predvoditi intenzivnu diplomatsku borbu za zaštitu nacionalnih interesa naše zemlje. U fokusu su dve teme - šestomesečni izveštaj Unmika o stanju na Kosovu i Metohiji, koji će sutra, uz učešće Vučića, biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN, i predloženi nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, o čemu bi države trebalo da se izjašnjavaju 2. maja na Generalnoj skupštini UN.

Jaka poruka

- Nastavićemo da se borimo za Srbiju, za naš narod, za živote i budućnost naše dece, da idemo uzdignute glave bez obzira na to što su pokušali silom da nas ponize - napisao je predsednik na Instagramu.

Aleksandar Vučić, Ujedinjene Nacije, Njujork
foto: Kurir

Šef države je danas popodne objavio i fotografiju s timom naše zemlje. - U našoj Misiji pri UN u Njujorku formiran je pravi štab, uskoro video-konferencija s našima u Beogradu, a u Njujorku slede susreti s više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN. Naše šanse nisu velike, ali borićemo se za našu Srbiju i, verujte mi, narod će videti i rezultate - napisao je uz fotografiju.

Vučić će tokom boravka u Njujorku obaviti niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica UN kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici. On je uoči puta u Ameriku izjavio da je posebno zabrinut zbog te rezolucije, jer zna šta to znači i kako će ona poremetiti odnose u regionu. Vučića u Njujorku očekuju sastanci sa više desetina predstavnika zemalja članica UN, kao i sa predstavnicima stalnih članica SB UN. Cilj sastanaka i glavna tema svih razgovora biće da se pojasni pozicija Srbije u vezi sa predloženom rezolucijom.

Diktat

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković objašnjava za Kurir koliko je značajno to što će najviši predstavnik države direktno lobirati za naše nacionalne interese.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista, lobisti
foto: Privatna ariva

- Izuzetno je važno zbog velikog broja država koje svoj stav formiraju na osnovu argumenata, a ne na osnovu diktata političkog Zapada. Već je bilo primedbi da je u UN postalo nemoguće civilizovano lobiranje na osnovu argumenata. Ovo što se pokušava očigledno je neka vrsta kompenzacije ili političke izjave ljubavi islamskim zemljama, a to su upravo zemlje koje su bile diskriminisane i bilo im je neko pravo uskraćeno zbog delovanja i lobiranja kako u SB, tako i u UN. Tako da je veoma važno lično prisustvo predsednika Srbije, da što veći broj zemalja čuje naše argumente, pogotovo zbog okolnosti da veliki broj država i nema dovoljno informacija, niti ima prave informacije. Propaganda i pritisak političkog Zapada su jaki. U lobiranju su susreti tet-a-tet nezamenljivi. Nikakva vrsta propagande ne može da zameni sastanke ove vrste koje će imati Vučić u Njujorku - naglašava Vuković.

On kaže i da je rezolucija koja se pokušava usvojiti u UN samo jedna u nizu bitaka koje je Srbija prinuđena da vodi da sačuva svoj reputacioni potencijal. - Srbija se bori za svoje pravedne interese i mora to da radi upravo zbog toga što je namera nosilaca rezolucije, bar onih koji su njeni inicijatori, da se Srbiji onemogući da se legalnim sredstvima izbori za svoje legitimne interese - napominje naš sagovornik.

Danas u UN izveštaj o stanju na KiM

Jedno na papiru, drugo na terenu

Ocenjujući izveštaj Unmika, koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024, Vučić je rekao da ne odražava pravu sliku sa terena i da je loš u odnosu na realno stanje. Pre dva dana tekst izveštaja je objavljen na sajtu UN, a svoju ocenu dao je i generalni sekretar UN Antonio Guteres, upozorivši da su povećane tenzije između Beograda i Prištine. On je naveo da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu, koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

Bonus video:

00:12

Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track