SVE O IZBORIMA 2. JUNA Ko na beogradske i lokalne izbore izlazi, ko ih bojkotuje, a EVO I KAKO SE ZOVU LISTE
Foto: Stefan Stojanović MONDO

analiza

SVE O IZBORIMA 2. JUNA Ko na beogradske i lokalne izbore izlazi, ko ih bojkotuje, a EVO I KAKO SE ZOVU LISTE

Politika -

Beogradski i lokalni izbori biće održani 2. juna. Predstavljamo vam koje su sve stranke i pokreti najavili svoj izlazak na izbore, koji će se osim u glavnom gradu održati i u 88 gradova i opština u Srbiji, kao i to ko će ih bojkotovati.

Promenjen Zakon

Naime, poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Podaci o biračima svakog meseca

Skupština Srbije
foto: Beta/Peđa Vučković

Iz Skupštine je saopšteno i da će od utorka, 23. aprila, podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave biti objavljivani svakog meseca.

Ovo je direktan rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, o unapređenju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR.

Na ovaj način, svi građani Republike Srbije će moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku.

Ovo će dodatno povećati transparentnost i učestalost informacija, s obzirom na to da su do sada ti podaci bili dostupni svaka tri meseca.

Aleksandar Vučić - Beograd sutra

predaja liste, SNS, Gradska izborna komisija
foto: Petar Aleksić

Podsetimo, početkom aprila je Gradska izborna komisija proglasila izbornu listu broj 1 "Aleksandar Vučić - Beograd sutra". Ova lista je prikupila potpise u rekordnom roku, te je za dva sata sakupljeno više od 20.000 potpisa.

Predsednik SNS Miloš Vučević zahvalio se tada svim građanima koji su dali podršku, kao i koalicionim partnerima na spremnosti da se svako fokusira na zajedničke ciljeve i što je svako odustao od dela stranačkog interesa.

- Vodićemo pozitivnu kampanju, kampanju od vrata do vrata, radićemo sve što se radi u kampanjama u demokratskim i civilizovanim društvima - najavio je on prilikom predaje liste.

Inače, koaliciju "Aleksandar Vučić - Beograd sutra'' čine SNS, SPS, SDP Srbije, PUPS, Zeleni Srbije, SRS, Zdrava Srbija, Jedinstvena Srbija, Pokret socijalista, Srpska narodna partija, Srpska stranka Zavetnici, Samostalna srpska stranka i Savez vojvođanskih Mađara.

Prvi na ovoj izbornoj listi je Aleksandar Šapić, potpredsednik SNS, koji je i kandidat za gradonačelnika Beograda.

Raskol u opoziciji

Dragan Đilas
foto: BETA/Amir Hamzagić, Petar Aleksić, EPA/Andrej Cukić, Beta/Milan Ilić

S druge strane, opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" se podelila. Jedan deo opozicionara je za bojkot, i u toj grupaciji su Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa i Novi DSS Miloša Jovanović, potpomognuti Zdravkom Ponošem, a naspram njih, u kampanji za izlazak na izbore, su njihovi dojučerašnji saborci Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac (Demokratska stranka), Pavle Grbović (Pokret slobodnih građana), Radomir Lazović (Zeleno-levi front) i ostali koji su formirali novu koaliciju.

Inače, Srbija protiv nasilja treći je propali politički projekat Dragana Đilasa u poslednjih nekoliko godina, o čemu je Kurir pisao.

Opoziciono ukrupnjavanje pod vođstvom Đilasa počelo je 2018. formiranjem Saveza za Srbiju, koji je okupio DS Zorana Lutovca, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, nekadašnju Levicu Srbije Borka Stefanovića, Narodnu stranku pod liderstvom Vuka Jeremića, pa čak i Dveri Boška Obradovića.

Ovu koaliciju, raspuštenu 2020. godine, zamenila je Udružena opozicija Srbije, koja je Đilasu poslužila za bojkot izbora te godine, te nije potrajala ni godinu dana. Još kraćeg daha trajao je i poslednji savez - Srbija protiv nasilja, koji je formiran oktobra prošle godine.

Biram borbu

Biram borbu, opozicija
foto: Kurir/D.R.

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, predstavio je u ponedeljak u Skupštini Srbije organizacije koje su odlučile da izađu na izbore u Beogradu i na lokalnim izborima.

- Ovih šest organizacija su donele tu odluku i napravile dogovor o zajedničkom nastupu na tim izborima sa sloganom "Biram borbu" - rekao je on i dodao da ono što su tražili na početku pregovora su bila tri uslova.

- Razgovaraćemo sa još nekim akterima koji su spremni da učestvuju u ovoj borbi. Žao mi je što neke naše kolege nisu prihvatile da se borimo zajedno. Ne razumem odluku da se bojkotuju izbori u Beogradu, a da se ne bojkotuju izbori u drugim opštinama i gradovima, ali svako ima pravo na svoje mišljenje - naveo je Aleksić.

Narodna stranka sa strankom Velje Ilića

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je u ponedeljak da će ta stranka na beogradskim izborima nastupiti na listi "Narodna lista - ključ za pobedu - Narodna stranka - Nova Srbija - Pokret Živim za Srbiju", i da u centralnim i prigradskim opštinama Beograda počinje prikupljanje potpisa podrške građana.

Vladimir Gajić
foto: Kurir televizija

- Čekali smo Dveri, ali oni su, nažalost, u situaciji da nisu u stanju da donesu odluku, čekali su da li će biti bojkot, da li će Novi DSS da ide na izbore, to im je bio prioritet. Na kraju ne znam šta će oni da rade, mi ne možemo više nikoga da čekamo i krećemo u prikupljanje potpisa da bismo mogli da izađemo na izbore. Nadam se da ćemo sa Dverima sarađivati na lokalnim izborima u Srbiji, kao i strateški u budućnosti - kazao je Gajić za kanal Srbin info, prenela je Narodna stranka.

U trku ulazi Manojlović

Vračar, pucnjava, OŠ Vladislav Ribnikar, Savo Manojlović
foto: Nemanja Nikolić

Pokret "Kreni - Promeni" učestvovaće na lokalnim izborima u Beogradu drugog juna, saopštio je direktor kampanje pokreta Savo Manojlović.

On je na konferenciji za novinare rekao da će pokret na beogradske izbore izaći samostalno, dok će odluku o eventualnom učešću na lokalnim izborima u drugim mestima doneti naknadno.

Manojlović je istakao i da će se lista zvati "I ja sam Beograd - Kreni promeni - Savo Manojlović" i potvrdio da će on biti kandidat za gradonačelnika.

Kako je dodao, veruju da "ovaj grad može bolje i zato izlaze na beogradske izbore".

Kurir.rs

Bonus video:

09:28

SVI LOKALNI IZBORI 2. JUNA: Opoziciji dat ustupak, da li će ići na izbore ili će se pojaviti nov razlog za bojkot?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track