PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO SA STALNIM PREDSTAVNIKOM KINE PRI UN: Srbija pokazala da nijedan ratni zločin ne sme ostati nekažnjen
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO SA STALNIM PREDSTAVNIKOM KINE PRI UN: Srbija pokazala da nijedan ratni zločin ne sme ostati nekažnjen

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa stalnim predstavnikom Narodne Republike Kine pri UN Žangom Đunom.

"Sadržajan i prijateljski razgovor sa stalnim predstavnikom NR Kine pri UN Žangom Đunom o predstojećoj sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji 'Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici", naveo je predsednik Vučić na Instagramu i dodao: "Ponovio sam da je Srbija, iako mala zemlja, ozbiljno pristupila pitanju ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije i da je na sveobuhvatan način pokazala da nijedan zločin ne sme ostati nekažnjen, uz iskreni pijetet prema žrtvama. Naglasio sam da Kina, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, ulaže svoj ogroman ugled i uticaj u globalnoj areni po svim pitanjima u kojima principi Povelje UN predstavljaju osnove za ravnopravan tretman svih zemalja članica. U tom smislu, zamolio sam uvaženog sagovornika da i ovoga puta Kina stane na stranu pravde i podrži poziciju Srbije.

Posebno sam zahvalio stalnom predstavniku NR Kine na dosadašnjoj podršci njegove velike zemlje koju pruža našoj Srbiji u svim međunarodnim forumima, kao i na čvrstom i nepokolebljivom poštovanju temeljnih načela na kojima počivaju Ujedinjene nacije".

Vučić se sastao i sa podsekretarkom UN i specijalnom savetnicom za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu.

- Otvoren razgovor sa specijalnom savetnicom za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu #UNOSAPG o opasnom i ozbiljnom revizionizmu načela koja su ugrađena u same temelje Ujedinjenih nacija. Naglasio sam da bi usvajanjem rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" došlo do relativizacije samog pojma genocida, kao najstrašnijeg vida planskog i sistematskog zatiranja naroda i etničkih grupa, čemu je čovečanstvo, nažalost, svedočilo nekoliko puta u novijoj istoriji. Izrazio sam zabrinutost da bi usvajanje ove rezolucije moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti i ukazao na potrebu da se svi zajedno, pod okriljem Ujedinjenih nacija, založimo da pravda bude zadovoljena na način koji promoviše mir i pomirenje - napisao je on na Instagramu.

Bonus video:

00:12

Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja