DOK SE VUČIĆ BORI DA SAČUVA OBRAZ SRBIJI, GRBOVIĆ IZ BEOGRADA ZAGOVARA DA PRIZNAMO GENOCID! Lider PSG lobira za rezoluciju!
Foto: Vladimir Šporčić

protiv nacionalnih interesa

DOK SE VUČIĆ BORI DA SAČUVA OBRAZ SRBIJI, GRBOVIĆ IZ BEOGRADA ZAGOVARA DA PRIZNAMO GENOCID! Lider PSG lobira za rezoluciju!

Politika -

Srbija je gotovo sve svoje resurse usmerila da spreči jedan od najopasnijih pokušaja unižavanja naše države u Ujedinjenim nacijama. Međutim, po ko zna koji put se pokazuje da se naspram države u odbrani njenih nacionalnih interesa, baš kada je najteže, uvek okupe različiti faktori da iz Beograda poguraju akcije protiv Srbije.

U aktuelnom trenutku, kada se lome koplja oko usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN i kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi jednu od najintenzivnijih diplomatskih borbi u Njujorku da taj štetni akt spreči, na scenu je istupio Pavle Grbović da otvoreno lobira za priznavanje genocida u Srebrenici.

Grbović je govorio na konferenciji Inicijative mladih za ljudska prava, koja je bila organizovana u centru Beograda sa glavnom porukom da rezoluciju o genocidu u Srebrenici treba podržati.

- Imamo nešto što je pravna činjenica, što je utvrđeno različitim presudama i Međunarodnog suda pravde i presudama prema određenim pojedincima koji su za to osuđeni i imamo nešto što je politička činjenica... Malo mi je neprecizno kada neko pita da li se u Srebrenici desio genocid, kao da je bila u pitanju poplava ili neka vremenska nepogoda, pa se ona dešava. Ne, takvi zločini se izvršavaju, za takve zločine neko mora da odgovara i neko je odgovoran, neki ljudi su odgovarali i to je utvrđeno, dakle ponavljam, i kao pravna i kao politička činjenica. Mislim da je naravno i za region i za svet jako važno da se nastavi sa temom rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici - poručio je Grbović koji je i jedan od lidera nove opozicione koalicije "Biram borbu".

On je ovom prilikom i nagovestio šta bi uradio sa mesta na kojem se donose državne odluke.

- Nama je potrebna suštinska promena načina funkcionisanja naših društava a to ne može da se uradi bez promene političkih elita koje imaju i političku snagu i političku volju i, na kraju krajeva, viziju i hrabrost da takve stvari urade i da takve stvari promene. Trenutno imamo situaciju da već duže od deset godina, odnosno 12 godina u Srbiji imamo grupaciju koja se ne suočava sa nedovoljnom hrabrošću da se neke stvari menjaju, kao što su se možda suočavale neke prethodne političke elite. Ne, oni se suočavaju s apsolutnim nepostojanjem političke volje da se takve stvari promene - izjavio je Grbović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track