ŠESTA RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE O ZABRANI UPOTREBE DINARA: Počeo trilateralni sastanak delegacija Beograda, EU i Prištine
Foto: Printscren/X

sastanak u briselu

ŠESTA RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE O ZABRANI UPOTREBE DINARA: Počeo trilateralni sastanak delegacija Beograda, EU i Prištine

Politika -

U Briselu su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojima se očekuje da će glavna tema ponovo biti odluka Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara.

Delegaciju Beograda, u kojoj se nalaze brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

12.30 - Počeo trilateralni sastanak delegacija Beograda, EU i Prištine

Sastanak je počeo oko 12.30 časova i na njemu će glavna tema ponovo biti odluka takozvane Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM, ali i formiranje ZSO.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da će danas biti održan sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine o pitanju dinara i naveo da je planirano da sastanak prati uobičajen format dijaloga.

Kako je objasnio, biće održani bilateralni sastanci sa dve strane, prvobitno sa predstavnicima Beograda, a potom će biti održan trilateralni sastanak.

Ovo je šesta runda dijaloga na kojoj bi trebalo da se razgovara o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na Kosovu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak ranije ove nedelje izrazio je očekivanje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prišitne u Briselu biti zasnovani na „vrlo konkretnim idejama“, ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na Kosovu, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track