SNS ĆE SIGURNO BITI POBEDNIK U NAJVEĆEM BROJU GRADOVA I OPŠTINA. I U BEOGRADU FAVORITI! Klačar za Kurir o predstojećim izborima
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

počinje finiš kampanje

SNS ĆE SIGURNO BITI POBEDNIK U NAJVEĆEM BROJU GRADOVA I OPŠTINA. I U BEOGRADU FAVORITI! Klačar za Kurir o predstojećim izborima

Politika -

Za izbore 2. juna u Beogradu tačno u ponoć biće podvučena crta, kada je reč o predaji izbornih lista. Prema Zakonu o lokalnim izborima, izborna lista se podnosi neposredno izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana glasanja. Gradska izborna komisija (GIK) do sada je proglasila osam lista, ali i dalje postoji mogućnost za proširenje izborne ponude, s obzirom na to da je ostalo još nekoliko sati za stranke i koalicije da predaju svoje liste sa overenim potpisima.

Početna pozicija

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenjuje za Kurir da su je lista vladajuće koalicije favorit na beogradskim i svim drugim lokalnim izborima 2. juna.

Bojan Klačar
foto: Kurir

- Lista koju predvodi SNS sasvim sigurno će biti pobednik u najvećem broju jedinica lokalnih samouprava. I kada je reč o Beogradu ili nekim drugim većim gradovima, poput Novog Sada i Niša, možemo da govorimo da i tu ima određenu prednost, s obzirom na glasanje u tim sredinama na parlamentarim izborima u decembru. Vladajuća koalicija je u nekoj vrsti bolje početne pozicije, ali u ova tri grada ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo koja će lista moći da napravi većinu. SNS je, barem u Beogradu, u nešto boljoj poziciji danas u odnosu na decembar iz prostog razloga što se desila ta velika podela unutar liste Srbije protiv nasilja, a koja će verovatno uticati na bolji rezultata SNS po dva osnova. Prvo, zbog manje izlaznosti, a drugo, zato što ta podela povlači i određenu vrstu nezadovojstva među opozicionim biračima, koji na kraju možda mogu da rezultiraju čistijom slikom u Beogradu u smislu broja mandata - smatra naš sagovornik.

Faktor bojkot

Klačar kaže da Branimir Nestorović, uprkos podelama u njegovom pokretu, ima stabilne procente, što se može objasniti novom situacijom u kojoj je polje desnice ostalo upražnjeno neizlaskom Miloša Jovanovića i Novog DSS na izbore.

- Nepoznanica je i rezultat Sava Manojlovića, ali se čini da prelazak cenzusa ne bi trebalo da bude doveden u pitanje u većim gradovima ili barem u Beogradu. Lista "Biram borbu" sasvim sigurno prelazi census u svim većim gradovima i sasvim sigurno da će biti najveći izazivač SNS, posebno u Beogradu. S tim što oni moraju sada da se izbore sa kontranarativom kojim su izloženi, a to je narativ o bojkotu - napominje Klačar.

Predsednik GIK Zoran Lukić najavio je da će na izborima 2. juna u Beogradu građani glasati na 1.265 biračkih mesta, što je 85 više nego na prethodnim izborima kada ih je bilo 1.180. On je naveo i da će konačan broj birača biti utvrđen tri dana pred izbore.

Liste koje je GIK do sada proglasio:

1. "Aleksandar Vučić - Beograd sutra"

2. Ruska stranka

3. Grupa građana "Ćale ovo je za tebe - Petar Đurić"

4. Grupa građana "Za zeleni Beograd" - Dejan Žujović

5. "1 od 5 miliona"

6. "Biramo Beograd"

7. "Mi snaga naroda" - Branimir Nestorović

8. "Narodna lista - Ključ za pobedu"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track