MINISTAR VESIĆ: Potpisan ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu!
Foto: Foto: Predrag Mitić

U IME VLADE SRBIJE

MINISTAR VESIĆ: Potpisan ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu!

Politika -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, danas je, u ime Vlade Srbije, sa kompanijom Affinity Global Development, potpisao Ugovor o revitlizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

- Vlada Srbije izabrala je za partnera u ovom poduhvatu uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revatilizaciju kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu - rekao je Vesić.

Goran Vesić
foto: Foto: Predrag Mitić

On je dodao da je kada su u javnosti pojavile informacije da će kompleks SSNO biti revitilizovan, rekao da ugovor u tom trenutku nije potpisan i da će javnost biti obaveštena kada se to bude dogodilo.

Ministar je istakao da će, sve što se bude radilo u okviru revitalizacije kompleksa, biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji, koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

- Obnovićemo objekat 25 godina pošto je uništen u bombardovanju. Za četvrt veka nikome nije palo napamet, pre ove Vlade, da ga kompleks obnovi. Kada ovaj prostor bude revatilizovan doprineće razvoju Beograda i Srbije - naveo je Vesić.

Ministar je posebno naglasio, zbog dezinformacija koje su se pojavljivale u javnostu, da Vlada Srbija nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je, kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina.

- Investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Republici Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Zemljište ostaje vlasništvo Republike Srbije - rekao je ministar Vesić.

Goran Vesić
foto: Foto: Predrag Mitić

Vesić je istakao da investitor, prema ugovoru, ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine, a koji Srbija, nažalost, ni posle četvrt veka još uvek nema.

- Memorijalni kompleks biće finansiran od strane investitora i nalaziće se u vlasništvu Republike Srbije koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime - podvukao je Vesić.

Izgled budućeg Memorijalnog kompleksa biće odredjen na međunarodnom javnom arhitektonskom konkursu, na koji će sve zainteresovane arhitekte moći da se jave sa svojim idejama.

Goran Vesić
foto: Foto: Predrag Mitić

Ministar Vesić se zahvalio prvom potrpredsedniku Vlade Siniši Malom na energiji i radu koji je uložio u ovaj kao i ostale projekte koji su pokrenuli razvoj Beograda i dodao da je ponosan jer zajedno realizuju još jednu investiciju važnu za budućnost Srbije.

Generalni direktor Affiniti Global Development-a Asher Abehsera rekao je da projekat obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar.

- Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazujei poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu. Rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranju temelja za prosperitetnu budućnost - istakao je Abeshera.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

09:36

Goran Vesić intervju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track