OPREZ! Kriminalni klanovi, politički fanatizam i pojedini strani centri moći najopasniji po Vučićevu bezbednost!
Foto: EPA Sarah Meyssonnier Pool, Iks/Prinscreen

analiza kurira

OPREZ! Kriminalni klanovi, politički fanatizam i pojedini strani centri moći najopasniji po Vučićevu bezbednost!

Politika -

Neposredno posle atentata na premijera Slovačke Roberta Fica pojavile su se jezive poruke u kojima se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preti smrću. Vučić je na društvenoj mreži Iks naveo da je šokiran atentatom na Fica i da se moli za zdravlje velikog prijatelja Srbije. Ubrzo potom, ispod objave predsednika Srbije, osvanule su preteće reči - da će upravo on biti sledeća meta.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić objavio je da je zbog pretnje ugrožavanja sigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića uhapšen Dragan M. iz Sombora. Njemu je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Nema kalkulisanja

Atentat u Slovačkoj i nove pretnje Vučiću jesu ozbiljni razlozi da se u bezbednosnom sektoru upali crveni alarm. Kriminalni klanovi, politički fanatizam i pojedini strani centri moći jesu najopasniji činioci po bezbednost predsednika Srbije, ocenjuju sagovornici Kurira.

Bivši ministar policije Republike Srpske Tomislav Tomo Kovač objašnjava zašto je politička radikalizacija izuzetno opasna i zašto može dovesti do istih posledica koje proizvode kriminalni klanovi kada im je interes, baš kao i strane službe kada sklanjaju političke garniture u drugim zemljama.

Tomislav Kovač, Tomo Kovač
foto: Printscreen Youtube

- Vidim veliki problem u političkoj radikalizaciji. Dolazak i opstanak na vlasti je sve i sva sredstva sebi dozvoljavaju. Ko će potegnuti da puca je relativno. Ako svaki dan u glave ljudi koji su heterogeni ubacujete poruke da nema izlaza dok nekome ne skinete glavu, naravno da ćete kod određenih ljudi, koji su specifični i zapaljivi, izazvati ponašanje sredstvima koja su im dostupna u tom trenutku. Jedni će pretiti, a neko će biti u prilici i da uđe u fizički obračun. Država ne sme da kalkuliše sa ovim devijantnim ponašanjem. Kada govorimo o kriminalcima, treba znati da svaki ozbiljan i veliki kriminal traži da ima i svoju državu. Najomiljeniji državni prostor crnogorskog kriminala je Srbija. Dugo su oni imali svoja uporišta u našim službama bezbednosti, osećali su se komotno, a sad im je to izmaklo iz ruku i taj njihov sistem je pao. Kriminalu najviše odgovara nestabilna država. Zvicer i njegov klan su sami proglasili da su u ratu s Vučićem - napominje Kovač.

Upozorenje

Specijalista za terorizam i organizovani kriminal Miroslav Bjegović upozorava da se ništa ne sme prepustiti slučaju, jer propusti dovode do nesagledivih posledica.

Miroslav Bjegović
foto: Kurir televizija

- Smatram da je pokušaj ubistva slovačkog premijera jasna poruka svim političkim istomišljenicima, iako su to pojedinci poput Orbana i Vučića, koliko im je ugrožena lična bezbednost i kako bi se atentatori ili možda neke narko-mafijaške grupe, pa čak i pojedine obaveštajne službe obračunali s takvima. Ovaj napad predstavlja opomenu bezbednosnim službama koje su u neposrednoj zaštiti, tj. u prvom prstenu obezbeđenja VIP ličnosti, da su ovakvi propusti u obezbeđenju nedopustivi i da mogu prouzrokovati nesagledive političke i bezbednosne posledice, što, naravno, važi i za naš sistem nacionalne bezbednosti, koji je u stanju pojačanih pretnji po ugrožavanje života predsednika Vučića - kaže Bjegović.

Stručnjak za bezbednost Ilija Kajtez kaže da je atentat u Slovačkoj velika opomena za naše službe bezbednosti.

Ilija Kajtez
foto: Kurir tv

- Ono što su radili Ficu pre, to rade i predsedniku Vučiću godinama. Oni pokušavaju da ga dehumanizuju, da ga povežu s kriminalnim strukturama pravo da vam kaže imao sam priličan strah za njegov odlazak u Crnu Goru. Posle svega što se dešavalo treba biti maksimalno budan i spreman. Tu, pre svega, mislim na naše službe bezbednosti. Ovo je velika opomena. U našoj istoriji ima mnogo vladara koji su ubijeni. Svi se sećamo kako je prošao premijer Đinđić. Ovo je zaista alarmantno upozorenje da sve službe bezbednosti i svi prstenovi obezbeđenja predsednika Vučića maksimalno budu pripravni i maksimalno da rade svoj posao - naglašava on.

Bonus video:

04:16

PRETNJA PO VUČIĆEV ŽIVOT TRAJE ODAVNO I NIKAD NEĆE PRESTATI Grgur: Atentat na premijera Slovačke je SRAMOTA NJEGOVOG OBEZBEĐENJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja