FALI IM SAMO TOPALKO Nestorović neće na izbore bez Save i Biramo, principijelnosti ni za jotu! Sve može, SAMO DA SE SRUŠI VUČIĆ
Foto: Zorana Jevtić, Sonja Spasić, Beta/Milan Ilić, Beta/Saša Đorđević

Hvatanje na galamu

FALI IM SAMO TOPALKO Nestorović neće na izbore bez Save i Biramo, principijelnosti ni za jotu! Sve može, SAMO DA SE SRUŠI VUČIĆ

Politika -

Predsednik pokreta MI - snaga naroda Branimir Nestorović izjavio je da neće na izbore bez Kreni-promeni Save Manojlovića i koalicije Biramo Beograd, i da će taj pokret konačnu odluku o učešću na predstojećim lokalnim izborima doneti u narednih nekoliko dana.

Sad čekamo da se oglasi pevač Topalko, inače redovni politički analitičar Nove.rs, pa da kompletiramo sliku o izlasku opozicije na birališta.

U ovoj gorkoj šali ima više istine nego što bi opoziciji moglo da prija. Jer istup Branimira Nestorovića potpuno je ogolio cirkus oko bojkota 2. juna i pokazao da u zahtevima opozicije principijelnosti nema ni za jotu. Sva halabuka o demokratiji i pravilima koja važe u Evropi i kuknjava nad navodnom obespravljenošću opozicije, pokazao je Branimir Nestorović, sve je to samo "hvatanje na galamu". Mućenje vode u kojoj se love isplativa odbornička mesta.

A evo zašto to kažemo...

Pokret kontroverznog lekara nastao burnim raspadom pokreta sličnog imena, koji je učestvovao na izborima 17. decembra, do juče je smatrao da su izborni uslovi dobri i zato se upustio u prikupljanje potpisa za liste u beogradskim opštinama. Kad se ispostavilo da nisu na svim opštinama našli dovoljan broj pristalica - ovo kaže sam Nestorović - rešili su da stanu na stranu Dragana Đilasa i Miloša Jovanovića. Koji, opet, kažu da su uslovi neprihvatljivi, ali prijavljuju svoje kandidate svuda po Srbiji, osim u Beogradu. Uz verbalne akrobacije koje treba da objasne ovakvu "mestimičnu prihvatljivost" izbornih uslova...

I to nije sve... Ćuta, Dobrica Veselinović, Radomir Lazović sveopštem haosu dali su doprinos tražeći da zakon koji su oni predložili ne važi za njih već samo za glasače SNS i ultimativno zahtevaju da se sve njihove izborne liste, uprkos nesaglasnosti s propisima, prihvate, inače će i oni opet da stanu uz rame Đilasu i Jovanoviću. Njihovom ultimatumu pridružio se i Savo Manojlović, koji - sa svoje strane - smatra da su uslovi za izbore 2. juna bolji od onih kakvi su bili 17. decembra.

Ali pazite sad ovo: Manojloviću su u četvrtak po podne prihvaćene sve liste i on je slavodobitno saopštio da izlazi na izbore, ostavljajući Ćutu i Dobricu "kao kokošije go*ance na kiši" da sami galame dalje!

Šta će sada Nestorović? Polovina njegovih ultimativnih zahteva je ispunjena: Kreni-promeni ide na izbore, ali Biramo Beograd, bar za sada, ne.

Jedino da pita Topalka šta da radi...

Izašao - ne izašao, teško da će neko zbog toga biti na gubitku. Ali iako sve ove zavrzlame nagone na smeh, razloga za veselje nema. Politički procesi u Srbiji ovakvim opozicijskim poigravanjem principima i zakonima potpuno su obesmišljeni.

Umesto da se građanima ponudi da biraju između različitih političkih programa, svedeni su na puke posmatrače grupisanja stranaka oko jednog jedinog cilja - svrgavanja Aleksandra Vučića s vlasti po svaku cenu!

U tu cenu uključena je i blokada rada demokratskih institucija države, što za posledicu ima njenu destabilizaciju u - nimalo slučajno! - trenucima kada je izložena najjačim pritiscima zbog Kosova i Metohije i Republike Srpske.

Na sreću, 2. jun je blizu. Građani će tada pokazati šta misle o svakoj od ovih stranaka.

A to se jedino računa.

N.N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track