NEĆE MOĆI, NEĆE PROĆI! Đurić odgovorio "Pokretu Evropa SAD": Vlada CG konačno bi trebalo da počne da poštuje nezavisnost Srbije
Foto: Pres služba MSP

NEĆE MOĆI, NEĆE PROĆI! Đurić odgovorio "Pokretu Evropa SAD": Vlada CG konačno bi trebalo da počne da poštuje nezavisnost Srbije

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije i potpredsednik SNS Marko Đurić reagovao je na saopštenje "Pokreta Evrope SAD".

"Pokret Evropa SAD" zamerio je srpskim zvaničnicima na komentarima povodom crnogorskih amandmana vezanih za Nacrt rezolucije o Srebrenici.

"Srpska napredna stranka izražava duboko žaljenje zbog odluke nosilaca vlasti u Crnoj Gori da podrže rezoluciju o Srebrenici, koja je usmerena protiv vitalnih nacionalnih interesa srpskog naroda u celini. Nasuprot nizu evropskih država koje neće glasati za rezoluciju, od kojih su neke čak članice EU i NATO, Vlada Crne Gore odlučila je da se po ključnom pitanju svoje politike, protivno volji velikog dela građana, otvoreno i javno svrsta na stranu onih koji zele da stvore pretpostavke za stavljanje srpskog naroda u podredjeni polozaj, koji teze ukidanju nadleznosti Republike Srpske i naplati ratne odstete, koja svakako ne bi mimoišla ni Crnu Goru", naveo je Đurić i dodao:

"U potpunosti poštujući državnost Crne Gore i posebno viševekovni doprinos srpskog naroda i crkve ovoj državnosti, smatramo da je neprimereno, pa i uvredljivo, a svakako ne prijateljski to što je vlast u Crnoj Gori, bez konsultacija sa Srbijom, a uz direktne prethodne konsultacije sa kosponzorima i autorima rezolucije, odlučila da izađe sa amandmanima koji su zamišljeni ne da pomire Srbe i Bošnjake, kako se tvrdi, već isključivo da olakšaju njeno usvajanje. Zbog toga je predsednik Vučić sa punim pravom i razlogom demaskirao ovu ružnu i lažljivu prevaru".

Đurić dalje navodi:

"Valjalo bi da Vlada Crne Gore konačno počne da poštuje nezavisnost i državnost Srbije i, ako ne želi da pomogne i želi da bude na strani onih koji su protiv Srbije, makar ostavi Srbiji da slobodno iznosi stavove o vitalnim nacionalnim interesima i da ne sipa so na ranu srpskom narodu za račun dodvoravanja inostranim centrima moći".

"Da jad i tuga budu veći, Crna Gora od ovakve politike neće imati nikakvu korist, a još manje poštovanje kod evropskih partnera, od kojih i više njih koji su geografski i kulturološki bitno drugačiji, podsećamo, ne glasaju za ovakvu rezoluciju", dodaje Đurić i nastavlja:

"Neki, pak, od onih kojima se Spajićeva vlada dodvorava, ogrezli su u istorijski revizionizam, i koriste svaku priliku da posredno relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu, zeleći da i Srbima udarežig genocidnog naroda".

Đurić na kraju zaključuje:

"Neće moći, neće proći".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track