MINISTARKA MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI ZA KURIR PROGOVORILA O BORBI ZA POTOMSTVO: Oni koji iskuse tu borbu više vrednuju život
Foto: Privatna Arhiva

otvoreno

MINISTARKA MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI ZA KURIR PROGOVORILA O BORBI ZA POTOMSTVO: Oni koji iskuse tu borbu više vrednuju život

Politika -

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju i predsednica Srpske stranke Zavetnici, otvoreno je, za rođendanski broj Kurira, podelila sa nama i našim čitaocima svoju borbu za potomstvo, koja je, kako nam kaže, uz Božju pomoć i trud lekara, bila uspešna uz prvog puta, te je u junu prošle godine na svet donela dva dečaka - Strahinju i Vukašina - koje je nedavno i krstila.

Sterilitet, kako je kazala, ne sme biti zabranjena tema, naročito što je to deo naše svakodnevice i što se, nažalost, sve veći broj parova suočava sa ovim problemom.

Tačka prelamanja

- Sve žene koje prođu kroz bitku za život i potomstvo znaju koliko je potrebno ljubavi, upornosti i požrtvovanja da biste na grudi privili novorođenu dušu. Život je teško stvoriti, a lako uništiti. Oni koji iskuse tu borbu više vrednuju život, jer znaju da se ne podrazumeva da ćete postati majka, da ćete dobiti dete, i da je nekad potrebno da pređete malo teži put. Ja sam, uz Božju pomoć i trud lekara, uspela iz prvog puta, ali zaista se divim onim ženama koje posle mnogo godina izazova nisu odustale - navela je ona na početku razgovora.

Milica Đurdević Stamenkovski
foto: Privatna Arhiva

Vantelesna oplodnja bila joj je zakazana u danima kada joj je preminuo otac, te smo članicu Vlade upitali odakle je crpela snagu za borbu u tim teškim trenucima.

- To je tačka prelamanja života i smrti, raskršće opraštanja sa onima koji odlaze i susreta sa onima koji dolaze. Žao mi je što moj otac nije sačekao da vidi svoje unuke. Baka je preminula prošle godine u dubokoj starosti, u njenim poslednjim danima odnela sam dečicu da ih vidi, prvi i poslednji put. Verujem da je prenela mom ocu da se naše ognjište nije ugasilo i da su stigli potomci koji će sačuvati kućni prag - dodala je Đurđević Stamenkovski, koja je imala poruku i za sve žene koje prolaze kroz proces vantelesne oplodnje.

Milica Đurđević Stamenkovski, Milica Zavetnica
foto: Nenad Kostić

- Najvažnije je ne gubiti vreme i ne odlagati suočavanje s problemom. Danas imaju veće šanse nego sutra. Svaki dan je dragocena prilika da nešto preduzmu. Oslobodite se nelagode, sterilitet nije i ne sme biti zabranjena tema, naročito što je to deo naše svakodnevice i što se, nažalost, sve veći broj parova suočava sa ovim problemom. Borite se i dajte sve od sebe. Na kraju, čovek je ostvaren kad zna da je učinio sve što je bilo do njega, kakav god ishod bio - priča ministarka za Kurir.

Puno srce

Borba Milice Đurđević Stamenkovski je bila uspešna, te je na svet donela dva dečaka, Strahinju i Vukašina, koje je na Svetog Vasilija krstila.

Milica Đurđević Stamenkovski, Milica Zavetnica
foto: Nenad Kostić

- Tim činom oni su postali deo velike hrišćanske porodice. Kao roditelji, trudićemo se da ih vaspitamo da neguju i čuvaju sve vrline vere naših predaka, da budu dobri i ispravni ljudi, da poštuju tuđe i vole svoje - navodi ministarka i za naš list otkriva koji trenutak joj je tokom krštenja bio najemotivniji.

- U Hramu Svetog Save je zaista bilo veličanstveno. Strahinja mi je spavao u naručju, dok ga sveštenik nije okupao osvećenom vodom i postrigao mu kosicu. Vukašin je sve vreme bio budan i ozbiljan. Mi se često šalimo da je on je već gotov čovek. Na samoj proslavi krštenja posebno me je dirnulo kad je naša prijateljica Snežana Đurišić otpevala "Nas dvojicu majka ima..."

Članicu Vlade Srbije upitali smo i kako uspeva da uskladi posao i obaveze oko dece, a ona nam je odgovorila da joj to pitanje često postavljaju.

Milica Đurđević Stamenkovski, Milica Zavetnica
foto: Nenad Kostić

- Nema nekog naročitog recepta. Malo sna, mnogo rada. Trudim se da se dobro organizujem. Imam podršku supruga i majke, podelili smo kućne poslove i za sada mi polazi za rukom da brinem i o svojoj porodici, ali i o svim našim porodicama u Srbiji. Rekla sam da ću ovaj resor voditi kao majka dece i ćerka otadžbine. Tako će i biti - poručila je ministarka za brigu o porodici i demografiji.

Prioriteti i ciljevi

Nalazim se na čelu ministarstva budućnosti

Na pitanje koji su ciljevi zacrtani kada je reč o rukovođenju Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju, Đurđević Stamenkovski kaže:

Milica Đurdević Stamenkovski, Darija Kisić
foto: Vlada Srbije/ Luka Nikolić

- Nalazim se na čelu ministarstva budućnosti, resora koji brine o najvećoj svetinji - o porodici. To me obavezuje da budem posvećena celim svojim bićem i da učinim sve da se naša zemlja izbori s takozvanom belom kugom. Između dva popisa izgubili smo 700.000 ljudi. Moramo stvarati ambijent u kome će natalitet biti najvažniji strateški cilj države i društva. Pripremamo ozbiljnu nacionalnu strategiju, koja će obuhvatiti konkretne mere za populacionu politiku. Biološki opstanak je imperativ. Vratiću izvornu porodicu, njen karakter i suštinu i neću dozvoliti bilo kakve eksperimente koji imaju za cilj da obesmisle ulogu oca i majke. Bitku za porodicu ne smemo da izgubimo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track