VUČIĆ SE SASTAO SA TIMOM DIPLOMATA, BORBA ZA ISTINU TRAJE: Marko Đurić saopštio najnovije informacije iz Njujorka
Foto: Videoplus

VUČIĆ SE SASTAO SA TIMOM DIPLOMATA, BORBA ZA ISTINU TRAJE: Marko Đurić saopštio najnovije informacije iz Njujorka

Politika -

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić obraća se javnosti iz Njujorka.

- Velika i snažna borba u Njujorku traje. Dok razgovaramo predsednik razgovara sa timom naših diplomata. Razmatramo državu po državu. Ulažemo dodatne napore, i sagledavamo šta možemo da uradimo za ovih 48 sati - rekao je šef srpske diplomatije.

On ističe da paralelno sa našim lobističkim naporima traju i napori zemalja koje su i jače od Srbije.

- Afričke, azijske i latinoameričke zemlje se suočavaju i sa političkim ucenama. Ono što mogu da kažem je da sav kredibilitet koji smo kroz decenije izgradili, kroz principijelnu politiku po kojoj smo poznati, danas upotrebljavamo. Očekujem tešku borbu, borbu do poslednjeg trenutka. Nemam nikakve sumnje da će naša delegacija učiniti sve što je moguće da izvučemo najbolji rezultat za Srbiju - kaže Đurić.

Dodaje da je pre mesec dana ovo bila završena stvar, i da niko nije očekivao da će se Srbija suprotstaviti stvaranju moralne stigme za buduće generacije.

- Suprotstavili smo se toj nepravdi i pravljenju veštačke hijerarhije žrtava. Kosponzori rezolucije nisu očekivali niti želeli scenario gde se mi ovako suprotstavljamo. Mislim da će to uroditi određenim plodom. Sigurno je da stvari neće proći onako kako su autori ove rezolucije zamislili - istakao je on.

Šef srpske diplomatije dodaje da je naša argumentacija čvrsta, i da se mi borimo za regionalnu stabilnost i dobre međuljudske odnose.

- Sigurno je da će posle ovoga biti mnogo više onih koji nas poštuju. Našu mrežu prijateljstava mi ćemo nastaviti da gradimo. Mi smo u poslu stvaranja mreže prijatelja. Mi smo to videli i u slučaju Ekspa, gde smo dobili domaćinstvo jedne od najpoznatijih svetskih izložbi - kazao je Đurić.

On ističe da srpsku delegaciju u narednim danima čeka desetina sastanaka.

- U sredu nas očekuje još aktivnosti o kojima ne mogu više da govorim. Na našoj strani je iskrena i istinska želja da našu zemlju i naš narod zaštitimo od jedne stigme. Čuvaćemo Srbiju po svaku cenu, i kakav god rezultat da bude na kraju, ostaće zapisano da veliki deo čovečanstva nije podržao ovako nešto - rekao je ministar spoljih poslova.

Rekao je da ovo nije pitanje odnosa između nas i Bošnjaka, i da nećemo dozvoliti da nama neko lupa stigmu, pravi nas krpom i svađa nas sa komšijama.

O pogibiji iranskog predsednika Ebrahima Raisija, Đurić kaže da neće govoriti o spekulacijama i teorijama zavere.

- Mi smo zahvalni Iranu što ne priznaju nezavisnost Kosova, i nadam se da će i po ovom pitanju podržati rukovodstvo Srbije. Ja sam sa pokojnim ministrom spoljnih poslova Irana pričao pre tri dana. Ne bih spekulisao o okolnostima - dodaje on.

Na kraju je, govoreći o Tajvanu, rekao da je teritorijalni integritet bratske Kine za nas neprikosnoven.

Bonus video:

01:37

NAŠA SPOLJNA POLITIKA ĆE BITI ORIJENTISANA KA VAŠINGTONU! Politikolog: Marko Đurić je logičan izbor za ministra spoljnih poslova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja