VLADIMIR LUČIĆ: Najveća afera Junajted Grupe je u Švajcarskoj!
Foto: Printscreen/RTS

VLADIMIR LUČIĆ: Najveća afera Junajted Grupe je u Švajcarskoj!

Politika -

Baveći se sudskim postupkom protiv Junajted Grupe u Švajcarskoj otkrili smo da je u toj zemlji smeštena najkontroverznija firma iz sastava te grupacije, na čijem je čelu punih sedam godina bio potpredsednik Gasprombanke, blizak saradnik ruskih i ukrajinskih oligarha, preko kojeg su išle ogromne količine novca, ekskluzivno je danas otkrio generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Ime advokata iz Ciriha Volframa Kuonija, najbližeg poslovnog partnera Junajted Grupe i njenog manjinskog vlasnika, takođe švajcarskog rezidenta - prethodnih godinu dana pominjano je u brojnim evropskim medijima, od Švajcarske preko Italije i Slovenije do Grčke, u kontekstu njegovih brojnih afera sa proruskim oligarsima sa crne liste SAD.

Kuoni je, prema saznanjima tih medija, zbog brojnih sumnjivih poslova pod zvaničnom istragom u najmanje tri evropske države, a sve to vreme nalazio se na funkciji predsednika firme “Junajted Medija Netvork AG”, registrovane u Cirihu, iz sastava Junajted Grupe.

Vladimir Lučić je danas prvi put govorio o ovom slučaju.

- Kada smo pred sudom u Švajcarskoj pokrenuli tužbu protiv medijskih kompanija Junajted Grupe zbog nelojalne konkurencije i zloupotrebe dominantnog tržišnog položaja, u toku prikupljanja dokumentacije za taj postupak, otkrili smo da se u toj zemlji nalazi njihova najkontroverznija firma, koju je punih sedam godina, sve do maja 2022, predvodila jedna vrlo neobična ličnost. Taj gospodin je, dok je bio predsednik “Junajted Medija Netvork AG” u Cirihu, u isto vreme i u istom gradu bio potpredsednik ruske državne Gasprombanke Švajcarska, i bio je najbliži saradnik ruskih i ukrajinskih oligarha, od kojih su neki na crnoj listi SAD, a neki u bekstvu od krivičnog gonjenja. Iako je, nekoliko meseci po izbijanju rata u Ukrajini, taj gospodin zvanično otišao sa funkcije u Junajted Grupi, do danas je, preko zajedničkih firmi, ostao tesno povezan sa manjinskim vlasnikom UG. Dodatna i posebno interesantna činjenica jeste da, dok je pomenuti gospodin bio na čelu firme UG u Švajcarskoj, preko nje su išle velike količine novca namenjene Junajted Mediji i još nekim njihovim firmama, na primer, TV kanali su za svoje emitovanje u mreži SBB plaćali naknadu ne tom operateru već je novac išao na račun “Junajted Medija Netvork”. A, dok je praktično upravljao parama Junajted Grupe, taj isti gospodin je upravljao parama kontroverznih ruskih i ukrajinskih biznismena. Oni sada tu svoju švajcarsku firmu pokušavaju da nekako gurnu pod tepih, ali istina polako izlazi na videlo - objasnio je Vladimir Lučić.

Vladimir Lučić
foto: Printscreen/Prva TV

Govoreći o suđenju u Švajcarskoj, Lučić je potvrdio da je sud u prvom stepenu odbacio tužbu Telekoma zbog zastarelosti, dakle isključivo zbog tehničkih, proceduralnih razloga, i najavio da će ne samo uslediti žalba, već vrlo verovatno i proširenje tužbe.

- Mediji u vlasništvu Junajted Grupe, kao i ta kompanija u svojim saopštenjima, stvaraju atmosferu da je Švajcarska završena priča, a ne da je reč samo o prvom stepenu. Naša tužba odnosila se isključivo na događaje sa početka 2020. godine, kada je preko N1 vođena intenzivna negativna kampanja protiv Telekoma po lažnom osnovu. Švajcarski sud je, međutim, potvrdio da je ovde reč o slučaju nelojalne konkurencije, ne o “medijskim slobodama”, a to nama daje dodatnu argumentaciju da proširimo tužbu. Samo prošle godine njihovi mediji imali su više od 1.300 negativnih objava o Telekomu Srbija. I juče i prekjuče kontinuirano su napadali Telekom, a nikada u svojim prilozima ne navode ono što im je elementarna etička obaveza, da su deo Junajted Grupe, našeg direktnog tržišnog konkurenta. S druge strane, na primer TV Euronjuz Srbija u objavama o Telekomu uvek stavi napomenu da su deo naše Arena Grupe - objasnio je Vladimir Lučić.

Kako je naglasio, ne može se naći primer na svetu, kamoli u Evropi, da jedna kompanija ima kablovskog operatera kao što je SBB sa preko 40 tržišnog učešća, što je po zakonu dominantan položaj, a onda da napravi dva TV kanala (N1 i Nova S) preko kojih neprestano napada konkurenciju.

- Videli ste i ovih dana: pored gorućih političkih tema od najvišeg interesa poput Rezolucije o Srebrenici, Kosova i finiša izborne kampanje, njihovi mediji kao najvažnije stavljaju napade na Telekom. Žao mi je što neke nadležne institucije u Srbiji, poput Komisije za zaštitu konkurencije, u prethodnom periodu nisu reagovale po službenoj dužnosti. Ali, potpuno sam siguran da ćemo na kraju procesa u Švajcarskoj da pobedimo. Naša je dužnost da se borimo, jer je elementarna činjenica da je to slučaj nelojalne konkurencije i zloupotrebe dominantnog tržišnog položaja. Iako angažuju najskuplje advokate, lobiste, imaju medije, istina je na našoj strani - poručio je Lučić.

Vladimir Lučić, Novogodišnji intervju
foto: Nemanja Nikolić

A zašto je spinovanje o suđenju u Švajcarskoj medijima Junajted Grupe baš u ovom tenutku toliko važnije od Srebrenice, Kosova i izbora? Prvi čovek Telekoma ima konkretno objašnjenje.

- Neposredni okidač da mediji Junajted Grupe baš sada krenu u novu ofanzivu protiv Telekoma Srbija nalazi se u činjenici da smo ovih dana produžili ekskluzivne ugovore o pravima na TV prenose francuske i italijanske fudbalske lige na kanalima Arene Sport. Posebno je atraktivna italijanska, gde igra i veći broj srpskih fudbalera. Iz ove dve lige toliko su zadovoljni saradnjom sa našom Arenom da su nam dali nove ugovore na pet godina, što dosad nije bio slučaj. Junajted Grupa je zbog toga pobesnela i rešili su, po običaju kao uvek kada gube, da nas svom snagom napadnu, pa i mene lično - zaključio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

N1 i Nova S skrivaju potpuni debakl svojih vlasnika Ono o čemu publika TV N1 i TV Nova S nije obaveštena, o čemu ovi “nezavisni, profesionalni, objektivni” mediji uporno ćute, jeste da je njihov vlasnik Junajted Grupa, pred Privrednim apelacionim sudom u Beogradu, pravosnažno izgubila postupak protiv Telekoma Srbija i Yettela.

- Najveća tužba koju su imali protiv nas i Yettela, gde su zahtevali da se poništi ugovor o iznajmljivanju optičke infrastrukture, pravosnažno im je na apelaciji odbačena. Pune tri godine se Junajted Grupa bavila tim ugovorom, potrošili su silne milione da se taj posao zaustavi, angažovali su najskuplje lobiste i vodili konstantne kampanje u svojim “nezavisnim” medijima, sve da ciljem da Telekom nekako diskredituju, a da Yettel izbace sa tržišta. Na kraju su doživeli potpuni debakl, ali to nećete saznati u saopštenjima UG i izveštajima njihovih medija - poručio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Podrška predsedniku u Njujorku! Na pitanje TV Happy da prokomentariše dešavanja oko Rezolucije o Srebrenici u UN, Vladimir Lučić je istakao da pažljivo prati vesti iz Njujorka i da upućuje apsolutnu podršku naporima predsednika Aleksandra Vučića. - Kažem ovo kao građanin naše Srbije: Srbi treba da uvek budu ujedinjeni kada su ovakvi napadi na državni i nacionalni interes u pitanju, svi treba da damo apsolutnu podršku predsedniku Vučiću, koji se lavovski bori, i znam da će uraditi maksimalno sve moguće u odbrani naše zemlje i naroda. Predsednik je izuzetno posvećen svemu što radi, a u ovom slučaju verujem da je dodatno motivisan upravo zbog težine i važnosti zadatka, zbog činjenice da nas brani od masovnog napada. Treba svi da budemo ujedinjeni za našu Srbiju, bez obzira koje smo političke opcije i opredeljenja - izjavio je Lučić.

Mediji o aferama Volframa Kuonija Evropski mediji su se likom i delom najbližeg poslovnog partnera Junajted Grupe Volframa Kuonija u prethodnom periodu intenzivno bavili.

Prema pisanju uglednih novina i istraživačkih portala u Švajcarskoj, Grčkoj, Italiji i Sloveniji, nadležni organi Lihtenštajna, Švajcarske i Nemačke vode istrage protiv “bankara Kremlja” Kuonija zbog brojnih malverzacija poput pranja novca, finansijskih prevara i kršenja sankcija.

Takođe, ovaj kontroverzni advokat je bio najbliži partner proruskog oligarha iz Ukrajine Konstantina Ževaga, kojeg Kijev tereti za utaju više stotina miliona evra i nalazi se na poternici Interpola.

Dugi niz godina Volfram Kuoni je, pored visoke funkcije u Gasprombanci Švajcarska, radio direktno za čelne ljude Gasproma, zadužen za skrivanje njihovog bogatstva.

Prema istim izvorima, preko Kuonija i njegove supruge, suvlasnici Junajted Grupe skrivaju svoje milione na tajnim računima širom sveta, a preko ovog bračnog para čak su kupili megaluksuznu vilu kod Majami Biča u Floridi vrednu 33 miliona dolara.

Bonus video:

00:32

VLADIMIR LUČIĆ: Niti će nam ukinuti signal niti Telekom Srbija planira da se dobrovoljno ukine na Kosovu i Metohiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track