SAVO I ÐILAS KAO BELINIJEVI BEZREPI Agresivni, netrpeljivi, skaču jedni na druge, SVE SAMO DA SE DOÐE DO VLASTI
Foto: Beta Amir Hamzagic, Nemanja Nikolic

U borbi za lidera opozicije ne biraju se sredstva

SAVO I ÐILAS KAO BELINIJEVI BEZREPI Agresivni, netrpeljivi, skaču jedni na druge, SVE SAMO DA SE DOÐE DO VLASTI

Politika -

Pre tri godine multidisciplinarna ekipa naučnika – zoologa, antropologa, lekara i geografa – u prašumama Amazonije otkrila je zanimljiv fenomen koji još nije objašnjen. Otkriveno je, naime, da alergeni (polen, prašina, životinjska dlaka) koji kod svih ostalih primata izazivaju blage simptome poput kijanja i suzenja, jednoj vrsti majmuna, takozvanim „belinijevim bezrepim“, dramatično menja ponašanje. Oni najednom postaju svadljivi i netrpeljivi prema jednom članu svoje grupe. Ali, kad su naučnici majmuna na kojeg je bila usmerena agresija udaljili, čopor se odmah ustremljivao na drugog. A kad su u kavezu ostala dva majmuna koja su prethodno bila udružena protiv trećeg, ovi su počinjali da se napadaju međusobno!

Prisetili smo se ove zanimljive i smešne emisije Nacionalne geografije juče, kad je stigla vest da je Viši sud doneo presudu po žalbi CRTA-e na listu Sava Manojlovića na Vračaru, i naložio njeno odbijanje.

CRTA je organizacija nominalno napravljena radi kontrole izbornog procesa, ali se tokom prošle godine autovala kao filijala Đilasove „Srbije protiv nasilja“. Listu Savovog „Kreni-promeni“ prijavila je sudu jer a) nije imala potreban broj potpisa b) na njoj je bilo žena više nego što zakon nalaže c) neki sa liste nisu imali pravo kandidovanja po zakonu koji je opozicija inicirala.

Savo Manojlović je višegodišnji vlažni san nekih opozicionih krugova i ambasada, „neočekivana sila koja tek što se nije iznenada pojavila“ da reši stvar, i tako danas, juče, prekjuče… a biće, kako stvari stoje, i sutra, i malo sutra.

Uprkos svakog realnog razloga za uverenje da „Kreni-promeni“ nešto može da promeni – Manojlović nema ni stranačku infrastrukturu ni profilisan politički program – još od vremena Preletačevića Belog najava nečije kandidature na izborima nije u opozicionim medijima u toj meri podržana.

Savo Manojlović, sa svoje strane, nije se bunio. Pokupivši na nekom kursu za političke lidere da je „svaki publicitet – dobar publicitet“, on poslednjih sedmica daje velike intervjue nedeljnicima koji mu, pride, štampaju velike slike u koloru, sa švalerskom bradicom od tri dana. Problem je u tome što Savo Manojlović nema suvislu priču ni za jedan novinski stubac!

Ko god je, sa naporom, i zevajući od dosade, pročitao te njegove velike intervjue, mogao je da se uveri da je Aleksandar Vučić bio veoma blagonaklon prema lideru pokreta „Kreni-promeni“ kad ga je ocenio kao „praznjikavog“. Savo Manojlović, naime, ne zna odakle je šupalj!

Zabave radi, navešćemo nekoliko nebuloza iz intervjua Šolakovom „Radaru“...

„Ko god prima naše mejlove i prati naše društvene mreže može videti naš rad.“ (Savo kao influenser, bez ičeg opipljivog u svojoj karijeri!)

„Kada već pričamo o Kosovu, treba govoriti o tome da je najveći broj Srba odande otišao upravo zbog propasti politike Srpske napredne stranke.“ (Savo kao istoričar, do sada se mislilo da su Srbi sa Kosova bežali od 1966. zbog terora albanske većine. Savo je inače iz Prištine. I Haki Abazi, direktor Rokfeler fondacije koji finansira Sava je iz Prištine.)

„Moje mišljenje je da ‚velike teme‘ koje dele ljude namećete kada nemate konkretna rešenje za konkretne probleme. Recimo, kada pet godina ne možete da završite Bulevar patrijarha Pavla...“ (Savo kao mislilac, na pitanje šta misli o Kosovu.. jer ne misli ništa.)

„Apstinentima.. treba dati viziju boljeg društva.“ (Savo kao Edison, otkrio je rupu na saksiji.)

I tako…

Uostalom, Savo Manojlović je knjiga – slikovnica, lako se čita. Čak ga je i Dragan Đilas, poznat kao tvorac koalicija u kojima se posle niko ni sa kim nije slagao, pročitao. Ono što je Đilas rekao o Manojloviću, taboloidi koje ovaj drugi pominje svako malo, o njemu nikad nisu pisali.

Istini za volju, ni lider „Kreni-promeni“ nije štedeo šefa SSP… vratio mu je svaku uvredu sa kamatom.

Zanimljivo je, kad smo već kod toga, da obojica onog drugog optužuju da je „Vučićev čovek“, i time objašnjavaju sukob.

A niko da se seti da su trešnje cvetale, pa breza, da je vazduh pun polena…

Bonus video:

06:59

ĐILAS BOLJE DA PROMENI IME KOALICIJE U NASILJE PROTIV SRBIJE! Stručnjaci oštro: Imaju ozbiljan problem da se pomire sa porazom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track