USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI NIJE ČAK NI PIROVA POBEDA Bivši ministar odbrane SCG: DVE TREĆINE čovečanstva je nije podržalo!
Foto: Kurir televizija

usvajanje sramne rezolucije

USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI NIJE ČAK NI PIROVA POBEDA Bivši ministar odbrane SCG: DVE TREĆINE čovečanstva je nije podržalo!

Politika -

Generalna skupština UN u Njujorku usvojila je sramnu rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa "za". Devetnaest država je bilo protiv, a uzdržano njih 68.

Izglasavanje rezolucije i njene moguće posledice analizirali su u jutarnjem programu Kurir televizije dr Prvoslav Davinić, nekadašnji ministar odbrane Srbije i Crne Gore, Marko Matić, politički analitičar i Miloš Garić, urednik na portalu Kosovo online.

Marko Matić
foto: Kurir televizija

- Za razliku od većine ljudi koji pričaju ko je ovde pobednik, mislim da ovde nema pobednika, već smo svi poraženi, ako imamo u vidu kakve razultate rezolucija o Srebrenici može da proizvede. Ona nije inkluzivna niti doneta uz opštu saglasnost - rekao je Matić i dodao:

- Ono što je važno jeste da smo zahvaljujći angažmanu predsednika Vučića koji je uspeo da odbrani čast Srbije uspeli da skrenemo pažnju zašto nije dobro donošenje ove rezolucije. Radi se o tome da ova rezolucija neće doprineti niti miru niti suživotu niti kulturi sećanja na način na koji ona treba da se neguje. Ako budemo hteli zdravu kulturu sećanja mi moramo da imamo konsenzus sa Hrvatima i Bošnjacima da žrtve ne smeju imati nacionalni predznak.

Srebrenica, sednica Saveta bezbednosti UN
foto: Video plus

Davinić smatra da rezolucija zbog rezultata glasanja neće imati toliko snažan efekat.

- Ja ne bih upotrebio čak ni reči Pirova pobeda, jer ovo nije nikakva pobeda. Čak ni polovina članova UN nije glasala za rezoluciju. Broj onih koji su apstinirali i glasali protiv je veći od onih koji su glasali za. Postavlja se pitanje kako će se primeniti ta rezolucija kada je dve trećina čovečanstva suzdržano ili glasalo protiv. Jedan deo zemalja će verovatno postupiti po onome šta ta rezolucija kaže, ali to neće imati toliko snažan efekat poput unošenja u udžbenike.

Marko Matić
foto: Kurir televizija

Garić je mišljenja da su svi oni koji su uzdržani jasno pokazali da se sa rezolucijom ne slažu kao i oni koji su glasali protiv.

- Prvo bih rekao da je glavni utisak da je Srbija pokazala da uživa ogroman ugled u međunarodnoj zajednici. To se juče zaista videlo i tu nema nikakvih dilema. Predsednik Vučić je maestralnim diplomatskim potezima uradio sve što je mogao. Brojka od 19 zemalja protiv nije prava, već su svi koji su uzdržani pokazali da se sa tom rezolucijom ne slažu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:03

ALEKSANDAR ŠAPIĆ O REZOLUCIJI O SREBRENICI ZA KURIR: Ovakvi teški trenuci su kroz istoriju ujedinjavali srpski narod!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track