SRBIJA JE VAŠA KUĆA: Đorđe Milićević na "Svesrpskom dečjem saboru": Svi smo mi jedan narod, gde god živeli! (FOTO)
Foto: Duško Vukajlović

saopštenje

SRBIJA JE VAŠA KUĆA: Đorđe Milićević na "Svesrpskom dečjem saboru": Svi smo mi jedan narod, gde god živeli! (FOTO)

Politika -

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević pozvao je danas decu srpskog porekla iz regiona i dijaspore da budu jedinstvenii da nikada ne zaborave svoj nacionalni identitet, svoje nacionalne simbole, srpski jezik, ćirilično pismo, istoriju i kulturu, ističe sa u saopštenju Milićevićevog kabineta.

Ministar je govorio na otvaranju "Svesrpskog dečjeg sabora" koji se ovog vikenda održava u Dečjem kulturnom centru Beograd, a na kom učestvuju mališani iz više evrospkih zemalja.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

- Draga naša deco iz rasejanja, na početku, neću da vam poželim dobrodošlicu. Jer dobrodošlica se želi gostima. A vi u Srbiji niste gosti. Srbija je vaša kuća. Svi smo mi jedan narod, gde god živeli! Vi živite daleko od Srbije, ali naša vrata u Beogradu su vam uvek širom otvorena. Kad u svetu završite vaše škole i fakultete, vratite se u svoju otadžbinu i primenite to stečeno znanje i iskustvo u svojoj zemlji i sa svojim narodom – rekao je on, a navodi se u saopštenju.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

- Da bismo kao narod i zemlja napredovali, da bismo živeli u miru, da bi imali nadu u bolju budućnost, potrebna nam je sloga i jedinstvo. Ova manifestacija je upravo najbolja slika sloge i jedinstva. Mladi iz srpske dijaspore i deca iz Srbije danas su ovde zajedno i kroz druženje, pesmu i igru jačaju međusobne veze, razvijaju osećaj pripadnosti i patriotizma. Draga deco, naš jezik je veza koja nas spaja, bez obzira na udaljenost. Ako zaboravite svoj jezik, svoju kulturu, tradiciju i istoriju, neće nas biti kao naroda gde god živeli. I molim vas da uvek sa ponosom ističete naše nacionalne simbole. Našu trobojku, naš grb, i da glasno pevate našu himnu uzdignute glave i čistog srca – poručio je Milićević.

Otvaranju Sabora prisustvovala je i ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kao i direktor DKCB profesor Dragan Marić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track