"ISHOD GLASANJA PREDVIĐA RAĐANJE SLOBODNOG SVETA!" Eksperti: Hteli su rezolucijom o Srebrenici da kreiraju nove sukobe
Foto: Beta/Li Muzi

kurir televizija

"ISHOD GLASANJA PREDVIĐA RAĐANJE SLOBODNOG SVETA!" Eksperti: Hteli su rezolucijom o Srebrenici da kreiraju nove sukobe

Politika -

U atmosferi sveopšteg stida i ucene sinoć je na sednici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija izglasana sramna Rezolicija o genocidu u Srebrenici.

Za rezoluciju su glasale 84 države, dok je 87 prisutnih na glasanju bilo ili uzdržano ili je glasalo protiv te rezolucije. Moćne zapadne zemlje koje kroje međunarodnu politiku po svojim aršinima, prikrivajući svoju nesposobnost da reše trenutne svetske sukobe i spreče masovna ubistva civila u Pojasu Gaze, Rezolucijom o Srebrenici želeli su da targetiraju srpski narod ne očekujući novu podelu sveta.

Rusija kao dugogodišnja blokada sramnih odluka na Savetu bezbednosti, preko moćne Kine koja je od svoje suzdržanosti prešla u jasno NE na Rezoliciju, do Madjarske članice EU, jedne su od najmoćnijih zemalja koje su podržale Srbiju. Više muslimanskih zemalja, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Maldiva bili su uzdržani. Većina uzdržanih zemalja kao razlog navela je zabrinutost podelama kako u UN tako i u BiH.

UN
foto: Printscreen

Gosti emisije Usijanje bili su Marko Lakićević, novinar, Stefan Krkobabić, narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe PUPS, i Aleksa Tojčić, iz Centra za društvenu stabilnost.

- Ne verujem apsolutno nemoćnoj predstavnici. Ne prizivajmo zlo, iako postoje određeni elementi, posebno kod Bošnjaka. Bošnjaci su mlada nacija, formirana na osnovu verskog opredeljenja, što je prilično čudno. Oni grade svoj identitet na lošim stvarima poput opsade Sarajeva i Srebrenice, hranjeni mržnjom. U Bosni i Hercegovini nema mesta bez ratne zastave Armije BiH. Ljiljani sa te zastave su sa krune Kotromanića, što govori o njihovom problemu sa identitetom - rekao je Lakićević i dodao:

Kurir televizija
foto: kurir televizija

- Prve žrtve rata u BiH bili su Srbi u Sjekocu koje su ubile jedinice HOS-a, a poslednje šumari iz Vlasenice. Istorija je jasna. Mi smo omašili jer nismo našu istinu poslali u svet. Internet je besplatan, mogli smo objaviti istinu, ali nismo. Nakon potpisivanja Dejtona, mogli smo, ali nismo. Danas imamo internet koji može dopreti do svake zemlje, ali nismo imali organizaciju da to sprovedemo. Krajnje je vreme da shvatimo da internet i istorija deformišu istinu i zato se nalazimo u ovakvim situacijama.

Krkobabić smatra da je rezolucija pokušaj da unizi sav naš trud i napredak.

- Moramo razumeti istorijski i trenutni kontekst u kome se nalazimo. Rukovodstvo Srbije, predvođeno predsednikom Vučićem, uvek je bilo otvoreno za dijalog i pomirenje. Naš cilj je put ka EU i poštovanje evropskih vrednosti. Ova rezolucija nije rezultat našeg delovanja, već je nametnuta bez konsultacija sa Srbijom. Vlada Srbije se bavi pitanjima privrednog rasta i razvoja, dok okruženje vraća priče iz prošlosti. Ipak, srpsko rukovodstvo je uspelo da promoviše vrednosti Srbije i prava manjina. Nova vlada uključuje predstavnike manjinskih zajednica, što potvrđuje našu posvećenost inkluzivnosti - rekao je Krkobabić i dodao:

Kurir televizija
foto: kurir televizija

- Rezolucija o Srebrenici je pokušaj da unizi sav naš trud i napredak. Kada smo uspeli da odložimo ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, otvorila se priča o ovoj rezoluciji. Iako je glasanje prošlo, rezultat je pokazao snagu i dostojanstvo Srbije. Predsednik Vučić je lično otišao u Njujork da se bori za našu poziciju, dok su predstavnici drugih država jednostavno pročitali unapred pripremljene govore. To pokazuje odgovornost srpskog rukovodstva i našu borbu protiv stigmatizacije.

Tojčić smatra da su promene u međunarodnim odnosima su neizbežne

- Ishod ovog glasanja predstavlja rađanje novog, slobodnog sveta gde je veliki broj država odbio da glasa za rezoluciju. Rezolucija formalno-pravno nije prošla jer, prema članu 18 Povelje UN, odluke o važnim pitanjima se usvajaju dvotrećinskom većinom. Oni su isključili zemlje koje su bile uzdržane i koje nisu učestvovale na glasanju, što je neverovatno i neprimereno. Ovo je nasilje nad demokratskim procedurama. Dakle, rezolucija nije prošla i to je veliki uspeh naše diplomatije, jedan od najvećih u našoj modernoj istoriji. Srbija se borila protiv moćnih država sa snažnim lobističkim potencijalom - rekao je Tojčić i dodao:

04:31

ISHOD GLASANJA PREDVIĐA RAĐANJE SLOBODNOG SVETA! Eksperti: Hteli su rezolucijom o Srebrenici da kreiraju nove sukobe

- Kina je prvi put jasno rekla NE, što pokazuje da Kina predvodi novi poredak koji se stvara. Kineski predsednik Si Đinping je posetio Srbiju, što pokazuje da Kina računa na Srbiju u novom multipolarnom svetu koji će biti pravedniji od sadašnjeg poretka. Jedan od razloga za donošenje ove rezolucije je pokušaj da se uspore geopolitičke promene koje dolaze. Oni koji gube hegemoniju pokušavaju da kreiraju nove sukobe, što smo videli u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Cilj ove rezolucije je uneti nemir i nametnuti srpskom narodu stigmu genocidnosti, što ne može doneti ništa dobro.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:44

Drecun: Rezolucija je jednostrana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track