RAKIĆ NA PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI NATO: Tražimo ispunjenje Briselskog sporazuma
Foto: Facebook/Goran Rakić

RAKIĆ NA PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI NATO: Tražimo ispunjenje Briselskog sporazuma

Politika -

Narodni poslanik Goran Rakić poručio je na Parlamentarnoj skupštini Natoa u Sofiji, kao član parlamentarne delegacije Srbije, da Srbi sa Kosova traže ispunjenje obaveza iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine budući da ništa iz tog dokumenta nije ispunjeno na terenu.

Rakić se obratio delegatima u Parlamentarnoj skupštini Natoa na temu Zapadni Balkan - obnovljeni bezbednosti izazovi.

"Želim da Vas upoznam da ja dolazim sa Kosova i Metohije, južne srpske pokrajine. Kao što znate, 109 zemalja nije priznalo tzv. Kosovo, od toga četiri članice Nato zemalja. Ono što tražimo i što nama treba je ispunjenje obaveza iz postignutog Sporazuma u Briselu 2013. godine. Dakle, ništa od tog sporazuma, Priština nije ispunila. Želeo bih na početku da se zahvalim vojnicima Kfora koji deluju dole na terenu i zaduženi su za bezbednost i po Rezoluciji 1244 jedina su oružana sila koja može da figurira na prostoru KiM. To su upravo jedinice Kfora, a ne tzv. Kosovske bezbednosne snage", naglasio je Rakić.

Ukratko je opisao i sa kakvim problemima se Srbi susreću na Kosovu.

"Ukida nam se pravo na lečenje, ukida nam se platni promet, zabranjuje nam se uvoz hrane. Paradoks je da smo u vreme korone, mi Srbi sa Kosova i Metohije bili možda jedini narod ili zajednica na svetu kojoj je zabranjeno da primi vakcine. Ukoliko se ne ispuni Briselski sporazum, koji je postignut 2013. godine, ne da samo pada u vodu dijalog i nastavak razgovora između Beograda i Prištine, nego se ruši i autoritet Evropske unije i ove kuće u kojoj se danas nalazimo", istakao je on.

Naglašava da je ključ svega da Srbi dobiju neku sigurnost.

"Mi često tražimo da imamo neka ovlašćenja, šta to znači? To znači da imamo neka ovlašćenja iz oblasti zdravstva, što znači da možemo da biramo, poput drugih nacija na Kosovu, ko će da leči našu decu. Tražimo neka ovlašćenja iz oblasti prosvete, što na terenu znači da naša oeca mogu da upišu bilo koju školu koju žele. Tražimo da imamo ovlašćenje iz oblasti ruralnog uređenja naših Opština. Da možemo na našoj Skupštini na zahtev građana da uređujemo naše opštine", zaključio je Rakić.

Inače, na ovoj sednici Parlamentarne skupštine Natoa na dnevnom redu je i prijem Kosova za pridruženog člana. Očekuje se da se o tome glasa tokom naredne nedelje.

(Kurir.rs/Kosovo Online/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

03:42

IZBACUJU IZ IGRE BRISELSKI SPORAZUM, A UVODE TZV. KURTIJEVU VIZIJU?! Drecun o pregovorima u Briselu: Predlog EU je bio zamka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track